Batáta-pogácsa

Párom kedvence. Nálunk percek alatt elfogy. A képekből is látszik, hogy még nem sikerült úgy lefotóznom, hogy 4 db-nál több maradt volna addigra. Szeretettel ajánlom mindenkinek. Puha, omlós, véleményem szerint a tökéletes egészséges pogácsa recept. Mindenképp próbáljátok ki, ha alapból is szeretitek az édesburgonya különleges ízvilágát. Hozzávalók: 100 gramm batátaliszt 50 gramm teljeskiőrlésű rozsliszt só 50 gramm kókuszzsír 1 + 1 tojás (kenéshez) 50 gramm kókuszjoghurt 25 gramm élesztő kb 100 ml víz 70 + 30 gramm hosszú érlelésű reszelt sajt Elkészítés: A liszteket egy keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a sót, a kókuszzsírt, a tojást és a tejfölt. Kb 100 ml meleg vízben feoldjuk az élesztőt, majd a 70 gramm reszelt sajttal együtt a többi hozzávalóhoz adjuk. Kézzel vagy robtgéppel homogén masszává gyúrjuk. Az elején nagyon folyósnak fog tűnni a masszánk de nem kell megijedni ettől – a lényeg csak az, hogy mindent jól elkeverjünk egymással. Ezek után hagyjuk pihenni a masszát nagyjából 1 órán keresztül. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A pihentetés után kókuszolajjal átkenjünk a kezünket, és nagyjából egy evőkanálnyi méretű gombócokat gyúrunk a tésztából. Egymástól 1-1 cm távolságra rakjuk őket, mert valamennyit fognak dagadni sütés közben. A maradék 1 tojással megkenjük a pogácsáink tetejét, és megszórjuk a 30 gramm sajttal. Nagyjából 25 percig sütjük, egészen addig, míg a sajt enyhén megpirul a tetején. Egészségesen is finomat! 🙂