Kócos perec

Advent 4. napjára egy sós péksüteménnyel készültünk. A recept sajtos perechez készült, de természetesen sós mázzal is meg lehet sütni, ha valaki inkább arra vágyna. Nevét a kusza sajt miatt kapta, de amilyen csúnyácska, annyira finom! Könnyedén elkészíthető vegán életmódban élőknek is, hiszen tojást mindössze sütés előtti megkenéshez használjuk, a sajtot pedig sós mázra is cserélhetjük. Hozzávalók: 8 db perechez 50 gramm kókuszliszt 200 gramm zabpehelyliszt 100 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt 60 gramm All in natural Food Vegaföl 60 gramm laktózmentes növényi margarin 1,5 deciliter zabtej 1,5 deciliter víz 15 gramm friss élesztő só 1 tojás (csak a tészta megkenéséhez szükséges, enélkül is könnyedén elkészíthető) sajt a szóráshoz (vagy sós máz, ha épp úgy kívánjuk) Elkészítés: A tejet és vízet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy teljesen feloldódjon. A vajat megolvasztjuk, és a Vegaföllel együtt a többi folyadékhoz keverjük. Hozzáadjuk a sót, és a liszteket: Először célszerű a kókuszlisztet belekeverni, majd jöhet 100 grammonként a zabpehelyliszt, és végül a teljeskiőrlésű búzaliszt. FIGYELEM!! A tészta nagyon ragad, ezért azt javaslom, hogy inkább egy villa/kanál segítségével dolgozzuk el a tésztát, ne pedig kézzel. Meleg helyen, letakarva pihentessük 1 órán keresztül. Extrán lisztezett felületen vágjuk 8 egyenlő részre, majd mindegyiket hosszú hengerré nyújtsuk. FIGYELEM!! A tészta nagyon omlós, így ez nem a legegyszerűbb folyamat, bánjunk óvatosan vele. Formáljunk belőlük perec alakot, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Nem szükséges túl nagy helyet hagynunk közöttük, sütés közben csak minimálisan dagadnak tovább. Amennyiben diétánk/érzékenységünk engedi, kenjük át a pereceket bőven egy felvert tojással, majd reszelt sajttal, vagy sós mázzal szórjuk/locsoljuk meg őket. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses funkció használata javasolt), és míg a sütőnk melegszik, hagyjuk tovább dagadni a tésztát. Végül 25 perc alatt süssük készre. Egészségesen is finomat!