Kértétek, és megszavaztátok: a mai nappal jöjjön a mákos bejgli receptünk. Bevallom többszöri próbálkozás, kísérletezés eredményeként született meg a recept, feladtátok a leckét. De az eredmény magáért beszél, és remélem örömötöket fogjátok lelni elkészítésében ti is. Kihagyhatatlan része a karácsonynak, mégis a diétázók nagy része nem tujda elkészíteni. Erre szeretnénk most megoldást kínálni azzal, hogy megosztjuk veletek a mi saját receptünket. Mielőtt belekezdenétek, vegyétek figyelembe, hogy ez egy hosszabb műveletet igénylő sütemény, melyet néhány óráig pihentetni szükséges, így cészerű reggel meggyúrni a tésztát, hogy délután már mákos bejglitől illatozhasson a lakás. Hozzávalók: 1 rúdhoz Tésztához 333 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 70 gramm olvasztott kókuszzsír 26 gramm eritrit 3 gram friss élesztő kb 66 mililiter cukormentes zabtej egy csipet só 1 tojás +1 tojás a kenéshez 2. Mákos töltelékhez 100 mililiter cukormentes zabtej 100 gramm darált mák 1/4 citrom leve 100 gramm reszelt alma 1 késhegynyi fahéj 1 kávéskanál vanília aroma alma édességétől függően (és ízlés szerint) eritrit Elkészítés: Elsőként a tésztát készítjük el: a lisztet az olvasztott kókuszzsírral és az eritrittel összemorzsoljuk. A zabtejet meglangyosítjuk és elkeverjük, feloldjuk benne az élesztőt. – Igen tényleg elég bele mindössze 3 gramm, nem elírás. A tésztához gyúrjuk az élesztős tejet, és 1 tojást, csipetnyi sót. Egy keményebb tésztát fogunk kapni, és viszonylag sokáig kell vele dolgoznunk míg egy gombóccá tudjuk gyúrni. Ehhez nincs szükség több folyadék hozzáadására! Jó pár órát pihentetjük a tésztát, de semmiképp nem rakjuk hűtőbe. Ez azért fontos, mert a kókuszzsír a hűtőben gyorsan megdermed, és így az egyébként is kemény tésztánk törőssé válhat. Mielőtt a tésztát újra elővennénk, elkészíhetjük a tölteléket: Ehhez nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót egy edénybe tenni, és keverés mellett lassú tűzön “megfőzni”. Amikor szépen elválik már a mákos töltelék az edény falától, és enyhe sercegő hangot hallat levehetjük a tűzről, és várjuk meg míg legalább langyossá hűl. A tésztánkat a pár óra pihentetés után téglalap alakúvá nyújtjuk. A nyújtáshoz ne használjunk extra lisztet, attól csupán még jobban kiszáradna az egyébként most még keményebb keverékünk. Felütjük +1 tojásunkat, úgy hogy a fehérje a sárgától külön legyen választva. A fehérjét egy villa segítségével enyhén habosra felverjük. A tésztát vékonyan átkenjük a tojásfehérjével, majd rápakoljuk a mákos tölteléket. Kézzel egyengessük el rajta, úgy, hogy minden irányból 1-2 centiméter részt üresen hagyunk. A téglalapunk rövidebbik oldalait behajtjuk, majd hosszanti oldala mentén óvatosan feltekerjük bejglinket. A bejgli tetejét jól átkenjük tojássárgájával és 30 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Ha letelt a 30 perc, a tojássárgája “rászáradt” a Bejglink oldalára, így most átkenjük a maradék felvert fehérjénkkel is. Ettől a kettős tojás kenéstől kapjuk meg a bordázott mintát süteményünkön. Sütőbe rakás előtt, és szigorúan a tojás kenés után megszúrkájuk bejglink tetejét, egészen az aljáig. Erre a legalkalmasabb egy fogpiszkáló használata. 40 percig sütjük, majd rácsony hagyjuk teljesen kihűlni. Egészségesen is finomat!
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt az URL címet a WordPress honlapba
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt a kódot a honlapunkba