Ma a diós bejgli rajongóknak kedvezünk. Pár napja megmutattuk, mi hogyan is készítjük a mákos bejglit tej és cukor nélkül. Itt az ideje ugyanezt diósan elkészíteni. Mint ahogy azt mákos párjánál is írtuk, ez egy hosszabb műveletet igénylő sütemény, melyet néhány óráig pihentetni szükséges, így cészerű reggel meggyúrni a tésztát, hogy délután már diós bejglitől illatozhasson a lakás. A mostani receptet egy picivel édesebbre készítettem, mert szerintem a dió mellé igazán jól passzol az édes íz, míg a máknál szeretem kiérezni a mák keserédes világát. Hozzávalók: 1 rúdhoz Tésztához 333 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 70 gramm olvasztott kókuszzsír 50 gramm eritrit 3 gram friss élesztő kb 66 mililiter cukormentes zabtej egy csipet só 1 tojás +1 tojás a kenéshez 2. Diós töltelékhez 100 mililiter cukormentes zabtej 100 gramm darált dió 10 gramm teljeskiőrlésű zsemlemorzsa (ez helyettesíthető bármivel, ami nedesség felszívó hatású) 1/4 citrom leve 100 gramm reszelt alma 1 késhegynyi fahéj 1 kávéskanál vanília aroma alma édességétől függően (és ízlés szerint) eritrit Elkészítés: Elsőként a tésztát készítjük el: a lisztet az olvasztott kókuszzsírral és az eritrittel összemorzsoljuk. A zabtejet meglangyosítjuk és elkeverjük, feloldjuk benne az élesztőt. – Igen tényleg elég bele mindössze 3 gramm, nem elírás. A tésztához gyúrjuk az élesztős tejet, és 1 tojást, csipetnyi sót. Egy keményebb tésztát fogunk kapni, és viszonylag sokáig kell vele dolgoznunk míg egy gombóccá tudjuk gyúrni. Ehhez nincs szükség több folyadék hozzáadására! Jó pár órát pihentetjük a tésztát, de semmiképp nem rakjuk hűtőbe. Ez azért fontos, mert a kókuszzsír a hűtőben gyorsan megdermed, és így az egyébként is kemény tésztánk törőssé válhat. Mielőtt a tésztát újra elővennénk, elkészíhetjük a tölteléket: Ehhez nincs más dolgunk, mint az összes hozzávalót egy edénybe tenni, és keverés mellett lassú tűzön “megfőzni”. Amikor szépen elválik már a diós töltelék az edény falától, és enyhe sercegő hangot hallat levehetjük a tűzről, és várjuk meg míg legalább langyossá hűl. A tésztánkat a pár óra pihentetés után téglalap alakúvá nyújtjuk. A nyújtáshoz ne használjunk extra lisztet, attól csupán még jobban kiszáradna az egyébként most még keményebb keverékünk. Felütjük +1 tojásunkat, úgy hogy a fehérje a sárgától külön legyen választva. A fehérjét egy villa segítségével enyhén habosra felverjük. A tésztát vékonyan átkenjük a tojásfehérjével, majd rápakoljuk a diós tölteléket. Kézzel egyengessük el rajta, úgy, hogy minden irányból 1-2 centiméter részt üresen hagyunk. A téglalapunk rövidebbik oldalait behajtjuk, majd hosszanti oldala mentén óvatosan feltekerjük bejglinket. A bejgli tetejét jól átkenjük tojássárgájával és 30 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Ha letelt a 30 perc, a tojássárgája “rászáradt” a Bejglink oldalára, így most átkenjük a maradék felvert fehérjénkkel is. Ettől a kettős tojás kenéstől kapjuk meg a bordázott mintát süteményünkön. Sütőbe rakás előtt, és szigorúan a tojás kenés után megszúrkájuk bejglink tetejét, egészen az aljáig. Erre a legalkalmasabb egy fogpiszkáló használata. 40 percig sütjük, majd rácsony hagyjuk teljesen kihűlni. Egészségesen is finomat!
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt az URL címet a WordPress honlapba
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt a kódot a honlapunkba