Tepertős pogácsa

A tepertő nem kimondottan egy diétás étel… épp ezért sokan csak évente 1-2 alkalommal engedhetjük meg magunknak, hogy kicsit kilépve a diétából efféle ételt fogyasszunk. Mégis mikor máskor lehetnénk engedékenyebbek magunkkal, mint az ünnepek tájékán? Épp ezért hoztuk el nektek, ezt a “csalósüteményt”. Természtesen továbbra is teljeskiőrlésű, cukor- és tejmentes finomságról beszélünk, így épp csak egy kicsit csalunk. Hozzávalók: 250 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt 50 milliliter cukormentes növényitej 10 gramm friss élesztő 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez 100 gramm töpörtyű 70 gramm olvasztott kókuszzsír 50 gramm Vegaföl só bors Elkészítés: A növényi tejet meglangyosítjuk, és hozzáadunk 1 kiskanál lisztet (a tésztába ennyivel kevesebbet használunk majd), és az élesztőt. Apróra daráljuk a töpörtyűt, és megolvasztjuk a kókuszzsírt. A liszthez hozzáadunk mindent, és kézzel jól átgyúrjuk. Rövid pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk, majd 3-szor meghajtjuk, és újra pihenni hagyjuk pár percig. Újra kinyújtjuk a tésztát, immár a kívánt vastagságúra, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Előmelegítjük a sütpt 180°C-ra. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és tetejüket megkenjük tojássárgájával. 30 percig sütjük. Egészségesen is finomat!