Vegán almás pite

Az almás pite az a recept, ami habár őszinek mondható, de az én konyhámban minden évszakban elmaradhatatlan sütemény! Egy mutatós édesség, aminek az elkészítése egyáltalán nem igényel sok időt és munkát. Az illat pedig, ami a sülés után bejárja a házat egyszerűen utánozhatatlan. Hozzávalók: A töltelékhez: 1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve) 2 tk fahéj 1 csomag vaníliás eritrit 75 gramm eritrit egy kevés citromlé A tésztához: 300 gramm zabliszt 170 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt 1 cs sütőpor 90 gramm eritrit 100 gramm olaj az almák kifacsart leve Elkészítés: Az almákat megpucoljuk, majd lereszeljük és félretesszük pár percre pihenni. Miután levet eresztett, kifacsarjuk ezt belőle és félre tesszük az almalét a tésztához. A reszelt almához hozzákeverjük a fahéjat, az édesítőt és a citromleve, jól összekeverjük és félre tesszük. A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd az olaj és az almalé hozzáadásával összedolgozzuk. Egy nyújtható állagot kell kapnunk, amennyiben túl ragadós lenne a tészta még egy kevés lisztet adjunk hozzá, ha pedig túl száraz, morzsolódós akkor egy kevés növényi tejjel dolgozzuk megfelelő állagúvá. A tésztát kettévágjuk, minkét felét kinyújtjuk. Az egyik részt szilikonos pite formába, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Erre halmozzuk az almás tölteléket, majd lefedjük a tészta másik felével. Ha mutatósabb süteményt szeretnénk, akkor rácsozhatjuk is a felső tészta réteget, én is így tettem. 175 C°-ra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Egészségesen is finomat!