Kakaós csigabiga

Sokáig nem telt el úgy nap, hogy ne kívánjuk meg az igazi régi kakaóscsigát. Nem nagyon mertük ugyanakkor a pékségekben venni, illetve a búzalisztes verziók rendszerint elég magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, még akkor is ha cukormentesek. Így Karácsony napjára kikísérleteztünk nektek egy tökéletes csiga receptet. Nem csak cukor-, de laktóz-, glutén- és tojásmentes verzióban is elkészíthető. Tálalhatjuk mentes mogyorókrémmel, lekvárral, de egy kávé mellé is igazán jól illik. Hozzávalók: 220 gramm laktózmentes túró 150 gramm gluténmentes zabpehelyliszt (vagy őröltzabpehely) 50 gramm kókuszzsír 100 milliliter cukormentes zabtej 25 gramm eritrit szódabikarbóna 22 gramm kakaópor 20 gramm eritrit (édesebb szájúak nyugodtan használjanak ennél többet, így a kakaó íze erőteljesen kiérződik a csigán) 25 gramm laktózmentes növényi margarin Elkészítés: A túrót az eritrittel együtt egy villa segítségével összetörjük. Hozzáadjuk a puha (ha kell olvasszunk rá) kókuszzsírt, zabtejet. Keverjük el a villa seítségével amennyire csak tudjuk. Szórjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd nagyjából 10 perc alatt kézzel gyúrjuk tészta állagúvá. Lisztezett felületen nyújtsuk nagyjából fél ceni vastagra, téglalap alakúra. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Olvasszuk meg a margarint és a felével kenjük meg a tésztánk tetejét. Erre szórjuk rá az eritrittel elkevert kakaóport egyenletesen. Az egyik hosszanti oldalon, hagyjunk ki szórásnál 1-2 centit, hogy a feltekeréskor itt össze tudjuk tapasztani a tésztáinkat. A maradék margarinnal locsoljuk meg a kakaós réteget. Tekerjük fel a csigát, majd nagyjából 1 centi vastag szeleteket vágjunk. Ezeket óvatosan helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 10 percig süssük, majd 5-10 percre emeljük meg a hőmérsékletet, és amennyiben sütőnkben van ilyen lehetőség állítsuk felső pirításra légkeveréssel. (Amennyiben ez nem lehetséges, válasszunk sima légkeveréses funkciót.) Egészségesen is finomat!