Vannak azok a napok, amikor szeretek időt tölteni a sütemények elkészítésével, díszítésével és vannak azok, amikor gyorsan szeretnék valami finomat készíteni. Egy ilyen napon született meg ez a gyors, fél órás fahéjas csiga recept is, amit most megosztok veletek. Gyermekkorom nagy kedvence a kelt tésztás fahéjas tekercs, de lássuk be, annak elkészítéséhez bizony több időre van szükség. Az ilyen recepteket éppen ezért általában hétvégére időzítem, de előfordul, hogy hétközben a munkából hazaérve kívánja meg az ember… Nem volt mit tenni, rögtönöztem egy gyorsított verziót és azt kell mondjam, túlszárnyalta az elvárásaimat! 🙂 Februári szerda délután van, 15 percet álltam a konyhában és még 15 percet vártam a sütő mellett (pont elég idő elmosogatni és rendbe tenni a konyhát), fahéj árban úszik a lakás és bekuckózva majszolom a pihe-puha csiguszokat! Kell ennél több? Fontos megjegyezni, hogy ez a recept közel sem cukormentes! Az esetek nagy többségében valamilyen édesítőszert, pl eritritet használok, de mivel nekem nincsen olyan betegségem ami ellenezné, ezért néha néha megengedek magamnak egy kis fehér cukrot. Természetesen, ha szeretnétek cukormentesen elkészíteni a receptet, annak sincsen semmi akadálya. A leírt cukormennyiséget cseréljétek ki eritritre és máris mehet a sütés. Nem is csigázom tovább a kedélyeket, érkezzen a recept! 🙂 Hozzávalók: (11db csigához) Tészta: 220 gramm búza finomliszt 150 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt 1 csomag sütőpor 1 csomag vaníliás cukor vagy eritrit 50 gramm puha margarin 2-2,5 dl zabtej (más növényi tejjel is kiváltható) Töltelék: 200 gramm cukor vagy eritrit 2 tk fahéj 20 gramm olvasztott margarin Elkészítés: a tészta száraz alapanyagait össze keverem, majd a puha margarinnal összemorzsolom (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen a margarin) amikor már nincsenek benne nagyobb darabok, apránként hozzáadjuk a növényi tejet, amíg egy kissé ragacsos, de nyújtható állagú tésztát kapunk előmelegítjük a sütőt 190 C° -ra légkeverésre lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra a kinyújtott tészta felületét megkenjük az olvasztott margarinnal a cukrot és a fahéjat elkeverjük, majd a tészta tetejére szórjuk egyenletesen, úgy, hogy a téglalap egyik hosszanti oldala mentén kb 2 cm-t kihagyunk ezután elkezdjük feltekerni a tésztát az üresen hagyott hosszanti oldal felé ügyeljünk rá, hogy a töltelék egyenletes legyen mindenhol éles késsel felszeleteljük a feltekert tésztát kb 4-5 cm vastagságú csíkokra sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába (nálam 24 cm átmérőjű) lazán egymás mellé helyezzük őket, hogy legyen még helyük sütés közben megnőni a tetejüket kicsit lenyomkodjuk, laposítjuk őket az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre is sülnek 🙂 Egészségesen is finomat!
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt az URL címet a WordPress honlapba
A beágyazáshoz másoljuk és illesszük ezt a kódot a honlapunkba