Karácsonyi répatorta

Ha egy igazán mutatós, de gyorsan elkészíthető süteményt szeretnétek a karácsonyi asztalra varázsolni, akkor jó hírünk van számotokra! Elhoztuk nektek ezt a csodás receptet, amellyel nem lehet mellé lőni. A családban lévő tej- és tojásérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A cukormáz nélkül készítve pedig cukormentesé válik a süteményünk. Ez a vegán répatorta tökéletes választás, és garantáltan lenyűgözitek vele az egész családot. Hozzávalók: 150 gramm búza finomliszt/ zabliszt 150 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt 150 gramm eritrit 2 közepes répa lereszelve 1 csomag sütőpor 1 tk. szódabikarbóna 1 csipet só 1,5 tk. fahéj 1,5 tk. őrölt szerecsendió 1 tk. őrölt gyömbér 1,5 dl rizstej 1,5 dl növényi olaj (napraforgó/kókusz/oliva) 1 közepes narancs kifacsart leve 50 gramm szeletelt mandula (opcionális) Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra. Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban, majd hozzá adunk minden nedves alapanyagot is és egynemű sűrű masszává keverjük. A növényi tejet fokozatosan adagoljuk, hiszen előfordulhat, hogy a narancs méretéből adódóan kicsit kevesebbre vagy többre lesz szükségünk. Ezután beleforgatjuk a tésztánkba a reszelt répát és a mandulát is. Kb 20 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát. Összesen 50 percet kell a sütőben töltenie a répatortának, de előfordulhat, hogy 35 perc körül már nagyon pirulni kezd a teteje. Ebben az esetben egy alufóliával letakarjuk és így várjuk ki a sütési idő végét. Ha kész, vegyük ki a formából és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Cukormáz: Ez a lépés teljes mértékben kihagyható, ha azt szeretnénk, hogy cukormentes édességet kapjunk. Azonban ha étrendünk megengedi, szuper dekoráció lehet a süteményünkön. Hozzávalók: 80 gramm porcukor 1,5-2 ek citromlé Elkészítés: A citromlevet alaposan kikeverjük a porcukorral, egy sűrű, fehér masszát kell kapjunk ami éppen, hogy folyik. Ezzel megkenjük a tortánk tetejét, az sem baj a az oldalain lefolyik, annál szebben mutat! 😉 Egészségesen is finomat!