Édes receptek

Karácsonyi répatorta

Ha egy igazán mutatós, de gyorsan elkészíthető süteményt szeretnétek a karácsonyi asztalra varázsolni, akkor jó hírünk van számotokra! Elhoztuk nektek ezt a csodás receptet, amellyel nem lehet mellé lőni. A családban lévő tej- és tojásérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A cukormáz nélkül készítve pedig cukormentesé válik a süteményünk. Ez a vegán répatorta tökéletes választás, és garantáltan lenyűgözitek vele az egész családot.

Hozzávalók:

  • 150 gramm búza finomliszt/ zabliszt
  • 150 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 150 gramm eritrit
  • 2 közepes répa lereszelve
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1,5 tk. fahéj
  • 1,5 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • 1,5 dl rizstej
  • 1,5 dl növényi olaj (napraforgó/kókusz/oliva)
  • 1 közepes narancs kifacsart leve
  • 50 gramm szeletelt mandula (opcionális)

Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra.
  • Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban, majd hozzá adunk minden nedves alapanyagot is és egynemű sűrű masszává keverjük.
  • A növényi tejet fokozatosan adagoljuk, hiszen előfordulhat, hogy a narancs méretéből adódóan kicsit kevesebbre vagy többre lesz szükségünk.
  • Ezután beleforgatjuk a tésztánkba a reszelt répát és a mandulát is.
  • Kb 20 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát.
  • Összesen 50 percet kell a sütőben töltenie a répatortának, de előfordulhat, hogy 35 perc körül már nagyon pirulni kezd a teteje. Ebben az esetben egy alufóliával letakarjuk és így várjuk ki a sütési idő végét.
  • Ha kész, vegyük ki a formából és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Cukormáz:

Ez a lépés teljes mértékben kihagyható, ha azt szeretnénk, hogy cukormentes édességet kapjunk. Azonban ha étrendünk megengedi, szuper dekoráció lehet a süteményünkön.

Hozzávalók:

  • 80 gramm porcukor
  • 1,5-2 ek citromlé

Elkészítés:

  • A citromlevet alaposan kikeverjük a porcukorral, egy sűrű, fehér masszát kell kapjunk ami éppen, hogy folyik.
  • Ezzel megkenjük a tortánk tetejét, az sem baj a az oldalain lefolyik, annál szebben mutat! 😉

Egészségesen is finomat!

Egy hozzászólás