Receptek,  Édes receptek

Csíkos piskóta erdei gyümölccsel

Úgy indultam neki a szombati napnak, hogy kakaós csigát szeretnék sütni.. és ez lett belőle 😀

Na persze nem bolondultam meg, csupán annyi történt, hogy későn vettem észre, hogy nincs itthon élesztő. Márpedig én egy igazi kelt tésztás csigára vágytam. Így inkább elengedtem a csiga ötletét, és improvizáltam egy kis gyümölcsös süteményt, a kamrában fellelhető alapanyagokból.

Van egy isteni élesztő mentes csiga receptünk, ha ti is így jártok, akkor ezt használjátok bátran, akár a fahéjat kakaóra cserélve benne!

Ha pedig a gluténmentes verziót választanátok, arra is van opciónk! 😉

Ezeket a recepteket megtaláljátok a blogon, de ha lentebb görgettek, beszúrtam Nektek ide, a poszt végére is!

Na de maradjunk most a gyümölcsös piskótánál. Nem bonyolítottam túl a tésztát, de egy kis csavart mégis szerettem volna bele, hogy mutatósabb legyen. Ezért született meg a csíkos ötlet a fejemben, a két színű tésztával. Annyira csodás, hogy egy ilyen kis apróság, hogy fel tudja dobni az összképet! 🙂

Ha adhatok egy tanácsot, akkor egy kis lekvárral, tejmentes mogyoró krémmel, növényi joghurttal megkenve még finomabb tud lenni a piskótánk. De természetesen önmagában is megállja a helyét! 🙂

Hozzávalók:

Világos tészta:

  • 100 gramm búza finomliszt
  • 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 gramm eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő alternatíva)
  • fél csomag sütőpor
  • vanília aroma
  • a lenmag tojás (1ek őrölt lenmag + 3 ek víz elkeverve, 5 percig pihentetve)
  • 1,5 dl víz/ növényi tej
  • 1 dl növényi olaj (napraforgó, kókusz)

Kakaós tészta:

  • 50 gramm búza finomliszt
  • 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 30 gramm eritrit
  • 1-1,2 dl víz/ növényi tej
  • 0,5 dl olaj (napraforgó/kókusz)

Feltét:

  • fagyasztott erdei gyümölcs – helyettesíthető bármilyen gyümölccsel, pl: eper, málna, gránátalma, áfonya, meggy, alma kockázva stb.:)

Elkészítés:

  • Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra.
  • A két színű tésztát külön külön tálba keverjük ki, de az elkészítés módja ugyan az.
  • Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd ehhez adjuk hozzá a folyékonyakat.
  • Két sűrűbb állagú tésztát kell kapnunk, de fontos, hogy még könnyen önthető/kanalazható legyen.
  • Ezután sütőpapírral kibéleljük, vagy vékonyan kiolajozzuk a torta/pite formánkat. Ha ti is szilikonos formát használtok, mint én, akkor azzal semmi dolgotok nincs.
  • És jöhet a rétegezés, amitől szép csíkos tésztát kapunk majd! 🙂
  • Először egy nagyobb adag (kb a fele) világos tésztát teszünk a forma közepébe, ebbe jöhet egy adag kakaós tészta, úgy hogy a külső világos szegély megmaradjon.
  • Majd újabb világos, sötét, világos.. és így folytatjuk, amíg van tésztánk.
  • Legyünk türelmesek, hogy minden adag után kicsit szét tudjon folyni a tészta így helyet adva a következő rétegnek. – kicsit kocogtassuk a formát a munkapulthoz, ha segíteni akarunk neki 😉
  • Megszórjuk gyümölccsel a tésztánk tetejét, úgy, hogy egyenletesen mindenhova jusson.
  • 35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Egészségesen is finomat!