Kócos perec
Advent 4. napjára egy sós péksüteménnyel készültünk. A recept sajtos perechez készült, de természetesen sós mázzal is meg lehet sütni, ha valaki inkább arra vágyna. Nevét a kusza sajt miatt kapta, de amilyen csúnyácska, annyira finom! Könnyedén elkészíthető vegán életmódban élőknek is, hiszen tojást mindössze sütés előtti megkenéshez használjuk, a sajtot pedig sós mázra is cserélhetjük.
Hozzávalók: 8 db perechez
- 50 gramm kókuszliszt
- 200 gramm zabpehelyliszt
- 100 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 60 gramm All in natural Food Vegaföl
- 60 gramm laktózmentes növényi margarin
- 1,5 deciliter zabtej
- 1,5 deciliter víz
- 15 gramm friss élesztő
- só
- 1 tojás (csak a tészta megkenéséhez szükséges, enélkül is könnyedén elkészíthető)
- sajt a szóráshoz (vagy sós máz, ha épp úgy kívánjuk)
Elkészítés:
- A tejet és vízet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy teljesen feloldódjon.
- A vajat megolvasztjuk, és a Vegaföllel együtt a többi folyadékhoz keverjük.
- Hozzáadjuk a sót, és a liszteket: Először célszerű a kókuszlisztet belekeverni, majd jöhet 100 grammonként a zabpehelyliszt, és végül a teljeskiőrlésű búzaliszt. FIGYELEM!! A tészta nagyon ragad, ezért azt javaslom, hogy inkább egy villa/kanál segítségével dolgozzuk el a tésztát, ne pedig kézzel.
- Meleg helyen, letakarva pihentessük 1 órán keresztül.
- Extrán lisztezett felületen vágjuk 8 egyenlő részre, majd mindegyiket hosszú hengerré nyújtsuk. FIGYELEM!! A tészta nagyon omlós, így ez nem a legegyszerűbb folyamat, bánjunk óvatosan vele.
- Formáljunk belőlük perec alakot, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Nem szükséges túl nagy helyet hagynunk közöttük, sütés közben csak minimálisan dagadnak tovább.
- Amennyiben diétánk/érzékenységünk engedi, kenjük át a pereceket bőven egy felvert tojással, majd reszelt sajttal, vagy sós mázzal szórjuk/locsoljuk meg őket.
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses funkció használata javasolt), és míg a sütőnk melegszik, hagyjuk tovább dagadni a tésztát.
- Végül 25 perc alatt süssük készre.
Egészségesen is finomat!