Hétindító kókusztekercs
Nekem a vásár egyenlő a kókusztekerccsel. Ez persze csak gyerekkoromban volt így, ugyanakkor a vásározós hangulat alapelemévé vált. Mondanom sem kell, hogy mennyire hiányzott, különös tekintettel az idei évre, amikor még csak vásárba sem nagyon jutott el az ember, mindenesetre óvatosabban tette azt. Nem volt meg a vásári kavalkád igazi hangulata, épp ezért gondoltam legalább a süteménnyel előidézem mindazt, ami idén kimaradt. Készítsétek bátran, nálunk még a cukorfogyasztók is nagy örömmel tömik magukba!
Hozzávalók: (2 rúdhoz)
- 220 gramm Teljeskiőrlésű GULLON Digestiv Diabetikus keksz (vagy más egyéb az étrendeteknek megfelelő keksz – akár gluténmentes)
- 200 gramm őrölt dió (ha magatoknak őrlitek nem kell teljesen, én hagyok benne nagyobb darabkákat is)
- 80 gramm zabkorpa
- 50 gramm holland kakaópor
- 3,5 dl cukormentes zabtej
- 20 gramm kókusztejszín
- 90 gramm kókuszreszelék
- 250 gramm növényi margarin (alapvetően nem használok margarint az ételeimhez, ugyanakkor ebben a süteményben nem akartam mással helyettesíteni, ennyi nálam belefér)
- 50 gramm eritrit
- esetleg rum aroma
Elkészítés:
- A kekszet liszt finomságúra darlájuk egy daráló gép segítségével. (Amennyiben ehész dióval dolgozunk, azt is ledaráljuk, de hagyhatjuk nagyobb darabokban.)
- A dió és keksz darát valamint a zabkorpát elkeverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport és eritritet is.
- Hozzáöntünk 2 dl zabtejet, és 135 gramm olvasztott margarint. Kézzel összegyúrjuk. Nem kell megijedni, a szokásosnál jóval ragadósabb, puhább állagot fogunk eleinte kapni, de ahogy hűl a vaj, és a folyadék hatására a zabkorpa is valamennyire megduzzad, így mire elkészítjük krémet, tökéletes állagú “tésztával” fogunk tudni dolgozni. Ezen a ponton félretoljuk a kekszes keveréket, és hozzá látunk a töltelék elkészítéséhez.
- A maradék vajat, 50 gramm kókuszreszeléket, 1,5 dl zabtejet, és a 20 gramm kókusztejszínt kézi robotgép segítségével egynemű masszává keverjük. Amennyiben szeretnénk neki egy extra ízt adni, belekeverhetünk valamennyi rum aromát is, de anélkül is finom, kókuszos ízt kapunk. (Én magam rum aroma nélkül készítem itthonra)
- Kiterítünk egy sütőpapírt, amire rászórunk egy kisebb adag kókuszreszeléket (kb 20 grammot), majd rápakoljuk a “tészta” felét. A tészta tetejére ráhajtjuk a sütőpapír másik oldalát, és nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk.
- A krém felét rákenjük a kinyújtott massza teljes egészére, majd a sütőapír segítségével szélesebb részénél fogva feltekerjük a tekercsünket. Ezután kicsit még meggurigázzuk, hogy az alá szórt kókusz mindenhol jól megtapadjon a külsején.
- Ugyanígy eljárunk a massza másik felével, majd hűtőben pihentetjük tálalásig. – Jelzem, a tökéletes állagát hűtőből kivéve csupán 1-2 óráig őrzi meg, utána a massza felpuhul és ragadóssá válik. Ez természetesen az ízélményén nem ront, csupán megnehezíti, maszatosabbá teszi fogyasztását. 🙂
Egészségesen is finomat!