Gluténmentes tökmagpogácsa
Vannak időpontok, amikor egyszerűen úgy érzem, túl sok volt a kenyér, liszt – vagy összességében a glutén az étkezéseimben. Ilyenkor szeretek gluténmentes pogácsákkal kísérletezni. Ez a recept is így született, és azóta többször is készült a konyhánkban. Mindig elfogy szinte egyik pillanatról a másikra.
Különösen ajánlom a tökmagolaj használatát ehhez a recepthez. Nem csak egy igazán egészséges összetevő, de különleges ízt is kölcsönöz a süteményünknek. Természetesen ennek hiányában bármilyen általunk választott növényi olajat is használhatunk. Én ugyanakkor mindenkit arra öszönöznék, hogy merjetek kísérletezni a különlegesebb magolajok használatával.
Hozzávalók:
- 250 gram gluténmentes zabpehelyliszt
- 50 gramm olvasztott kókuszzsír
- 2-3 evőkanál tömagolaj
- 50 gramm kókuszjoghurt
- 1 tojás
- só
- szódabikarbóna
Opcionális: - tökmag a tetejére
- 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A lisztet,sót és szódabikarbónát keverjük el egy tálba.
- Dolgozzuk hozzá az olvasztott zsírt, 1 tojást, és a kókuszjoghurtot.
- Majd gyúrjuk össze a tökmagolajjal.
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
- A tésztá nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval, nekem 16 darab pogácsa lett.
- Kenjük meg 1 felvert tojással a tetejüket, és szórjuk meg tökmaggal ízlés szerint.
- 15 percig süssük, majd 5 percig magasabb hőmérsékleten pirítsunk rá a süteményeinkre. Ez a pirítás csak opcionális, enélkül is fantasztikus pogácsáink lesznek. Én ugyanakkor szeretem, ha egy picit megpirul a teteje, ezért szoktam így készíteni. Ezzel a módszerrel a tökmagok is kapnak egy pirítást a végén, ami jobban kihangsúlyozza ízét.
Egészségesen is finomat!