Receptek,  Édes receptek

Diós-csokis kuglóf

Ismét egy régi családi receptet vettünk elő, és reformáltuk meg egy kicsit. Így született meg anyukám híres kuglófjának vegán, cukormentes változata. A családban ez a sütemény arról híres, hogy mindig kettőt kell belőle készíteni, mert olyan gyorsan elfogy.. azt hiszem ezzel tudom érzékeltetni mennyire is szeretjük. Sajnos én az utóbbi években kimaradtam a fogyasztásából, de ez mostantól meg fog változni! 🙂

Biztosan állítom, hogy ez a mentes változat legalább olyan finom mint az eredeti! Sőt! Ugyanis az összetevők variálásával egy szuper állagot sikerült elérni, amire őszintén én sem számítottam. De nagyon örülök, hogy így sikerült. Ugyanis felszeletelve a kuglófot, belül egy extrán krémes brownie-ra hajazó állag várt, a szuper ropogós külsőbe burkolózva. Jól hangzik igaz? 🙂

Hozzávalók:

  • 200 gramm tejmentes margarin
  • 2 db lenmag tojás (2ek. lenmag 6 ek. vízben elkeverve, pár percig pihentetve)
  • 180 gramm eritrit
  • vaníliaaroma
  • 100 gramm növényi joghurt (nálam mandulajoghurt)
  • 120 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tk. fahéj
  • 150 gramm darált dió
  • 100 gramm apróra tört étcsokoládé

Elkészítés:

  • Előmelegítjük a sütőt 175 C°-ra.
  • Elkészítjük a lenmagtojást: egy kis tálban összekeverjük a lenmagot a vízzel és kb 5 percig állni hagyjuk
  • A puha margarint kikeverjük a mandulajoghurttal, a lenmagtojással, a vaníliaaromával.
  • Hozzá keverjük az édesítőszert, a sót és a fahéjat is.
  • A lisztet elkeverjük a sütőporral és hozzá forgatjuk az előző folyékony masszához.
  • Végül beledolgozzuk a darált diót és az étcsokoládét is.
  • Szilikonos muffin formába töltjük, majd légkeveréses sütőben 60 perc alatt készre sütjük.
  • Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, ezután kiborítjuk a formából és felszeleteljük.

Egészségesen is finomat!