Dominó szelet
Ki ne emlékezne a régi igazi magyarsütemények ízére. Amikor gyermekként bementünk a cukrászdába és természetesen valami csokis, habos süteményt kértem minden alkalommal. Kedvenceim között volt a dobostorta, a csokis mignon, a szimpla csokitorta és a Dominó szelet.
Egy kakaós piskóta, csokis krémmel, és egy marcipán réteggel a tetején, dominó mintával. Mi kell ennél több egy sütiimádónak?
Erre az élményre emlékezve alkottam meg ezt a reform receptet. A gyerekek se fogják tudni megmondani a különbséget, mégis sokkal egészségesebb,mint egy átlagos cukros sütemény. Arról nem is beszélve, hogy mi felnőttek is bűntudat nélkül élvezhetjük ahogy visszarepít minket a gyerekkorunkba.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 3 evőkanál eritrit
- 60 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 10 gramm kakaópor
- 200 gramm kesudió
- 30 gramm cukormentes étcsokoládé
- 1 deciliter zabtej
- 150 – 200 gramm cukormentes marcipán
Elkészítés:
- A krémhez a kesudiót beáztatom annyi hideg vízbe, amennyi épp ellepi. Legalább 1 órát hagyjuk puhulni a vízben, majd öntsük le.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A tojásokból, eritritből, lisztből és kakaóporból szokásos módon piskótát sütünk: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk az eritritet, majd fehéredésig keverjük. A fehérjéket habbá verjük. Majd óvatosan az összes hozzávalót összekeverjük ügyelve arra, hogy a fehérje minél kevésbé törjön össze.
- 15 – 20 perc alatt készre sütjük.
- A krémhez az étcsokoládét megolvasztjuk.
- A kesudiót, olvasztott csokit, és zabtejet egy késes mixerbe tesszük, és krémesre daráljuk.
- A kihűlt piskótánkat megkenjük a krémmel. Ha szeretnénk, akár rétegezhetjük is, ez esetben a piskótát két részben süssük ki, vagy vágjuk félbe miután kihűlt.
- A cukormentes marcipánt porcukros felületen nyújtsuk ki, majd fedjük le vele a süteményünket.
- Ha szeretnénk, nyugodtan formázhatunk, díszíthetünk dominó jellegűre, ezzel is még vonzóbbá téve a szeleteinket.
Egészségesen is finomat!