Receptek,  Édes receptek

Dominó szelet

Ki ne emlékezne a régi igazi magyarsütemények ízére. Amikor gyermekként bementünk a cukrászdába és természetesen valami csokis, habos süteményt kértem minden alkalommal. Kedvenceim között volt a dobostorta, a csokis mignon, a szimpla csokitorta és a Dominó szelet.

Egy kakaós piskóta, csokis krémmel, és egy marcipán réteggel a tetején, dominó mintával. Mi kell ennél több egy sütiimádónak?

Erre az élményre emlékezve alkottam meg ezt a reform receptet. A gyerekek se fogják tudni megmondani a különbséget, mégis sokkal egészségesebb,mint egy átlagos cukros sütemény. Arról nem is beszélve, hogy mi felnőttek is bűntudat nélkül élvezhetjük ahogy visszarepít minket a gyerekkorunkba.



Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál eritrit
  • 60 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 10 gramm kakaópor
  • 200 gramm kesudió
  • 30 gramm cukormentes étcsokoládé
  • 1 deciliter zabtej
  • 150 – 200 gramm cukormentes marcipán



Elkészítés:

  • A krémhez a kesudiót beáztatom annyi hideg vízbe, amennyi épp ellepi. Legalább 1 órát hagyjuk puhulni a vízben, majd öntsük le.
  • A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  • A tojásokból, eritritből, lisztből és kakaóporból szokásos módon piskótát sütünk: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk az eritritet, majd fehéredésig keverjük. A fehérjéket habbá verjük. Majd óvatosan az összes hozzávalót összekeverjük ügyelve arra, hogy a fehérje minél kevésbé törjön össze.
  • 15 – 20 perc alatt készre sütjük.
  • A krémhez az étcsokoládét megolvasztjuk.
  • A kesudiót, olvasztott csokit, és zabtejet egy késes mixerbe tesszük, és krémesre daráljuk.
  • A kihűlt piskótánkat megkenjük a krémmel. Ha szeretnénk, akár rétegezhetjük is, ez esetben a piskótát két részben süssük ki, vagy vágjuk félbe miután kihűlt.
  • A cukormentes marcipánt porcukros felületen nyújtsuk ki, majd fedjük le vele a süteményünket.
  • Ha szeretnénk, nyugodtan formázhatunk, díszíthetünk dominó jellegűre, ezzel is még vonzóbbá téve a szeleteinket.

Egészségesen is finomat!