Receptek,  Sós receptek

Sajtos-sonkás batátatekercs

Gyerekként nagyon szerettem a pizzás csigát, amit frissen a pékségben vettünk meg reggelente. Aztán elkezdtek jönni az érzékenységeim és erről végleg le kellett mondanom. Ezzel a recepttel viszont teljesen hozom az élményt és ízvilágot, annak ellenére, hogy még paradicsomot sem tartalmaz. A batátaliszt különlegesen édeskés íze teljesen helyettesíti a pizzaszószt a csigában. Mindenkinek ajánlom kipróbálásra.


Hozzávalók:

  • 200 gramm zabpehely őrölve
  • 100 gramm batátaliszt
  • 50 milliliter cukormentes zabtej
  • 1 csomag élesztő
  • 165 gramm vegaföl
  • 50 gramm kókuszzsír
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 5 szelet sonka
  • 3-5 szelet laktózmentes sajt


Elkészítés:

  • A két lisztet egy tálban elkeverjük az élesztővel.
  • Hozzáadjuk a langyos zabtejet, 1 tojást, a vegafölt és az olvasztott kókuszzsírt.
  • A keverés végén kézzel egynemű tésztát gyúrunk belőle.
  • A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  • A tésztát enyhén lisztezett felületen négyszög alakúra nyújtjuk.
  • A másik tojást a sóval egy villa segítségével felverjük, majd ennek egy részével megkenjük a kinyújtott tésztát.
  • Rárakosgatjuk a sonka- és sajtszeleteket, majd egyik irányból szoroan feltekerjük.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a feldarabolt rúddarabokat.
  • Minden oldalról megkenjük a maradék felvert tojással.
  • Légkeveréses funkción 15 perc alatt készre sütjük. (Picit hagyjuk hűlni a tepsiben, mert ekkor még elég puha a tészta és könnyen törik)

Egészségesen is finomat!