Fekete áfonyás morzsás pite
A kézműves vásárból kaptam szüleimtől mennyei dolgokat. Ezek között volt egy minden-mentes fekete áfonya lekvár, ami 100%-ig csak a gyümölcsöt tartalmazza, és még csak nem is teljesen pépesített formában.
Ezt felhasználva, gondoltam feldobom ezt a tavaszi napot egy morzsapitével. Az eredmény valami csoda! Ráadásul néhány gyors lépéssel elkészíthető.
Hozzávalók:
- 85 gramm kókuszzsír
- 40 gramm eritrit
- 1 darab tojás
- 135 gramm zabpehely
- 50 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- Lekvár, vagy házi gyümölcsszósz
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra.
- A kókuszzsírt elkeverjük a tojással és az eritrittel.
- Hozzáadjuk a zabpelyhet és lisztet. Ha a kókuszzsírunk túl kemény volt és nem tudjuk rendesen elkeverni a hozzávalókat, minimálisat melegítsünk a keveréken.
- A tészta 3/4 részét simítsuk, tapogassuk el egy kisebb forma aljában.
- Tegyük 10 percre a sütőbe.
- Az idő elteltével vegyük ki a sütőből és kenjük meg a lekvárral.
- A maradék tésztát morzsoljuk egyenletesen a lekvár tetejére.
- 20 percre tegyük vissza a sütőbe. Ha van a sütőnkön felső grill fokozat, az utolsó 1-2 percre rápiríthatunk így a tetejére.
Egészségesen is finomat!