Mákos-vaníliás muffin
Nekem már gyerekkoromban is nagykedvencem volt az összes létező mákos sütemény. A diétám elkezdésekor még próbálkoztam, de úgy éreztem mindig kesernyés maradt a sütemény, vagy teljesen átvette az édesítő ízét. Aztán sok-sok kísérletezés után megtaláltam a tökéletesarányt ebben a muffinban. Így rögtön kedvenc lett ez a recept nálunk. Ajánlom magában fogyasztásra, de egy kis mentes baracklekvár még egy kis extra élményt adhat hozzá.
Hozzávalók:
- 100 gramm darált mák
- 54 gramm zabkorpa
- 100 gramm zabpehelyliszt
- 40 gramm eritrit
- 2 darab tojás
- 60 milliliter olvasztott kókuszzsír
- 5 deciliter cukormentes mandulatej
- 1 kis zacskó Dr. Oetker vaníliás zabpudingpor (vagy bármilyen egyéb vaniliás pudingpor, ami beilleszthető az étrendetekbe)
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- reszelt citromhéj
- fahéj
Elkészítés:
- 3 deciliter tejben csomómentesre elkeverünk 3 evőkanál eritritet, és a pudingport.
- Puding állagúnál picit sűrűbbre főzzük. Ez a töltelékünk, amit most hűlni hagyunk.
- A mákot, a zabkorpát és zabpehelylisztet a szódabikarbónával összeforgatjuk.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A tojásokat (egyben) a cukorral habosra keverjük gépi habverőven, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a maradék 2 deciliter mandulatejet.
- A reszelt citromhéjat és fahéjat is hozzákeverjük, majd a teljes folyadékot a száraz hozzávalókhozadjuk.
- Homogén állagúra keverjük a masszát.
- A muffinformát kibéleljük muffinpapírral, és nagyjából félig töltjük azokat a süteménymasszával. Ezek tetejére 1-1 kiskanállal teszünk a pudinból.
- 20 perc alatt készre sütjük.
Egészségesen is finomat!