Receptek,  Sós receptek

Gluténmentes tökmagpogácsa

Vannak időpontok, amikor egyszerűen úgy érzem, túl sok volt a kenyér, liszt – vagy összességében a glutén az étkezéseimben. Ilyenkor szeretek gluténmentes pogácsákkal kísérletezni. Ez a recept is így született, és azóta többször is készült a konyhánkban. Mindig elfogy szinte egyik pillanatról a másikra.

Különösen ajánlom a tökmagolaj használatát ehhez a recepthez. Nem csak egy igazán egészséges összetevő, de különleges ízt is kölcsönöz a süteményünknek. Természetesen ennek hiányában bármilyen általunk választott növényi olajat is használhatunk. Én ugyanakkor mindenkit arra öszönöznék, hogy merjetek kísérletezni a különlegesebb magolajok használatával.



Hozzávalók:

  • 250 gram gluténmentes zabpehelyliszt
  • 50 gramm olvasztott kókuszzsír
  • 2-3 evőkanál tömagolaj
  • 50 gramm kókuszjoghurt
  • 1 tojás
  • szódabikarbóna

    Opcionális:
  • tökmag a tetejére
  • 1 felvert tojás a kenéshez



Elkészítés:

  • A lisztet,sót és szódabikarbónát keverjük el egy tálba.
  • Dolgozzuk hozzá az olvasztott zsírt, 1 tojást, és a kókuszjoghurtot.
  • Majd gyúrjuk össze a tökmagolajjal.
  • A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
  • A tésztá nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd szaggassuk ki. Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval, nekem 16 darab pogácsa lett.
  • Kenjük meg 1 felvert tojással a tetejüket, és szórjuk meg tökmaggal ízlés szerint.
  • 15 percig süssük, majd 5 percig magasabb hőmérsékleten pirítsunk rá a süteményeinkre. Ez a pirítás csak opcionális, enélkül is fantasztikus pogácsáink lesznek. Én ugyanakkor szeretem, ha egy picit megpirul a teteje, ezért szoktam így készíteni. Ezzel a módszerrel a tökmagok is kapnak egy pirítást a végén, ami jobban kihangsúlyozza ízét.

Egészségesen is finomat!