Tiramisu pohárban
Kávé, olasz ízek, pihenés. Számomra ezt idézi a tiramisu.
Nem maradhat ki tehát az EgészFincsi recept blogjából sem. Ez a könnyed pohárdesszert nem csak laktóz- és cukormentes, de minimális szénhidrátot tartalmaz, így tökéletesen beilleszthető egy cukorbeteg/ IR-es diétába is.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 50 gramm teljeskiőrlésű liszt
- 30 gramm eritrit
- kevés margarin/kókuszzsír + liszt a tepsihez
- 2 csésze instant kávé
- 250 gramm laktózmentes mascarpone
- 200 milliliter cukormentes habtejszín
- 50 gramm eritrit
- kakaópor a díszítéshez
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- A tojásokat a 30 gramm eritrittel minél habosabbra verjük. Nem kell őket szétválasztani, robotgéppel egyben is el tudjuk érni a kívánt állagot, néhány perc keverés mellett.
- Hozzzáadjuk a lisztet, és néhány gyors mozdulattal elvegyítjük. Fontos, hogy a liszt hozzáadása után ne keverjük túl sokáig a tésztánkat, mert egy idő után csak a tojáshabunk fog jobban összeesni.
- Kisméretű tepsinket kizsírozzuk és lisztezzük, majd egyenlő mértékben eloszlatjuk benne a masszát.
- 20-30 percig (tűpróba) sütjük a piskótát, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A cukormentes habtejszínt felverjük, majd az így kapott tejszínhabunkat a mascarponéval és eritrittel összekevrjük.
- Elkészítjük a 2 csésze instant kávét, és a pohár méretéhez igazodva apró szeletekre vágjuk a tésztát. (Én 36 egyenlő szeletre vágtam)
- Összeállítjuk a kis desszertjeinket: a piskóta darabot kávéba mártjuk, majd jöhet kis krém. Ezt egészen addig ismételgetjük, amíg meg nem telik poharunk. Tetejét kakaóporral dísztjük.
Egészségesen is finomat!