Áfonyás muffin
Végre elég jó idő van ahhoz, hogy a boltok, piacok polcain megjelenjen az áfonya. Rendkívül finom gyümölcs és rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Többek között segít a vércukorszint megfelelő szabályozásában, ezért kimondottan szeretem felhasználni, fogyasztani. Sajnos azonban nagyon gyorsan megpenészedik. Éppen ezért, amikor nagyobb mennyiségben jutok hozzá, szeretem sütésre felhasználni egy részét.
Hozzávalók: (nagyjából 25 darabhoz)
- 215 gramm laktózmentes görögjoghurt
- 78 gramm eritrit
- 1 csomag zero vanilin
- 12 evőkanál napraforgóolaj
- 5 darab L-es tojás (vagy 6 db M-es)
- 500 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 150 gramm búzafinomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 kisebb citrom kifacsart leve
- 100 milliliter langyos víz
- kb 250 – 300 gramm áfonya (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A joghurtot, tojásokat, eritritet, vanilint és olajat egy kézi habverővel felverünk.
- A száraz hozzávalókat egy külön tálban elvegyítjük.
- A száraz anyagot most a joghurtos, tojásos keverékhez adjuk és fakanál segítségével elkezdjük keverni. Közben hozzáöntjük a citrom levét is.
- Amikor már keménynek érezzük a masszát hozzáadjuk a vizet, és ezzel lazítunk kicsit a muffin tésztáján. Egy ragadós, összeállóbb tésztát fogunk kapni, nem folyékonyat.
- A muffinpapírral kibélelt formánkat 1-1 evőkanál tésztát teszünk. Ujjunkkal segítsünk, mert ragadós.
- Néhány szem áfonyát szórunk minden muffin tetejére, és ujjal mélyebbre nyomkodjuk.
- Az előmelegített sütőnkben alsó-felső fokozaton 20 percig sütjük.
- Ha van a családban édesszájú, esetleg porcukorral, poreritrittel hintve is tálalhatjuk.
Egészségesen is finomat!