Receptek,  Édes receptek

Farsangi szalagos fánk

Nagyon régóta vágytam egy igazi farsangi szalagos fánkra. Ugyanakkor akárhányszor próbáltam, sosem lett az igazi. Most végre sikerült megalkotnom a mentes receptet. Meg sem lehet mondani, hogy nem eredeti recept alapján készült. Csinálájátok meg bátran! Az egyetlen hibája, hogy innentől minden hétvégén fánkot kell majd sütni, ha a család megkóstolja. 😀




Hozzávalók: (kb. 30 darab normál)

  • 220 milliliter laktózmentes tej
  • 25 gramm friss élesztő
  • 250 gramm teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 200 gramm búzafinomliszt
  • 25 gramm eritrit
  • csipet só
  • 1 egész tójás + 4 darab sárgája
  • 60 gramm puha margarin
  • kókuszzsír sütéshez
  • cukormentes lekvár vagy bármi más a töltéshez



Elkészítés:

  • A tejet meglangyosítsjuk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen forró, de szobahőmérsékletnél melegebb legyen. Ez a legideálisabb az élesztő számára.
  • Morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre. Nem kell hozzáadnunk extra cukrot! A tejben lévő szénhidrát pont elég ahhoz, hogy az élesztőben lévő baktériumok szép lassan enni kezdjenek.
  • A liszteket mérjük ki egy edénybe, és sóval, eritrittel keverjük el.
  • Üssük fel a tojásokat egy külön tálba.
  • Mérjük ki a 60 gramm puha margarint. (Ne legyen teljesen olvasztott, inkább szobahőmérsékletű)
  • Amíg minden hozzávalónkat előkészítjük, az élesztő már elkezd felfutni. Ekkor minden hozzávalónkat összegyúrunk. Legalább 20 percig gyúrjuk, majd meleg helyen 1-1.5 órát kelesztjük.
  • Ezután lisztezett felületen kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Minden darab közepét kissé benyomkodjuk. Ezután letakarjuk és további 1 órát kelni hagyjuk.
  • Kókuszzsírt hevítünk egy serpenyőben.
  • A fánkokat kisütjük. Elősz9r mindig a tetejével (a benyomott oldallal) kezdjük a sütést, hogy ne szűküljön össze sütés közben a lyuk. 2-3 perc elég egy oldalnak – amikor abbahagyja a fröcsögést körülötte az olaj, megfordíthatjuk.
  • Amikor kihűltek, ízlés szerint lekvárt vagy bármi mást töltünk, az általunk kialakíttt mélyedésbe.

Egészségesen is finomat!