Farsangi szalagos fánk
Nagyon régóta vágytam egy igazi farsangi szalagos fánkra. Ugyanakkor akárhányszor próbáltam, sosem lett az igazi. Most végre sikerült megalkotnom a mentes receptet. Meg sem lehet mondani, hogy nem eredeti recept alapján készült. Csinálájátok meg bátran! Az egyetlen hibája, hogy innentől minden hétvégén fánkot kell majd sütni, ha a család megkóstolja. 😀
Hozzávalók: (kb. 30 darab normál)
- 220 milliliter laktózmentes tej
- 25 gramm friss élesztő
- 250 gramm teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 200 gramm búzafinomliszt
- 25 gramm eritrit
- csipet só
- 1 egész tójás + 4 darab sárgája
- 60 gramm puha margarin
- kókuszzsír sütéshez
- cukormentes lekvár vagy bármi más a töltéshez
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítsjuk. Figyeljünk arra, hogy ne legyen forró, de szobahőmérsékletnél melegebb legyen. Ez a legideálisabb az élesztő számára.
- Morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre. Nem kell hozzáadnunk extra cukrot! A tejben lévő szénhidrát pont elég ahhoz, hogy az élesztőben lévő baktériumok szép lassan enni kezdjenek.
- A liszteket mérjük ki egy edénybe, és sóval, eritrittel keverjük el.
- Üssük fel a tojásokat egy külön tálba.
- Mérjük ki a 60 gramm puha margarint. (Ne legyen teljesen olvasztott, inkább szobahőmérsékletű)
- Amíg minden hozzávalónkat előkészítjük, az élesztő már elkezd felfutni. Ekkor minden hozzávalónkat összegyúrunk. Legalább 20 percig gyúrjuk, majd meleg helyen 1-1.5 órát kelesztjük.
- Ezután lisztezett felületen kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Minden darab közepét kissé benyomkodjuk. Ezután letakarjuk és további 1 órát kelni hagyjuk.
- Kókuszzsírt hevítünk egy serpenyőben.
- A fánkokat kisütjük. Elősz9r mindig a tetejével (a benyomott oldallal) kezdjük a sütést, hogy ne szűküljön össze sütés közben a lyuk. 2-3 perc elég egy oldalnak – amikor abbahagyja a fröcsögést körülötte az olaj, megfordíthatjuk.
- Amikor kihűltek, ízlés szerint lekvárt vagy bármi mást töltünk, az általunk kialakíttt mélyedésbe.
Egészségesen is finomat!