Sweets

Vegán almás pite

Az almás pite az a recept, ami habár őszinek mondható, de az én konyhámban minden évszakban elmaradhatatlan sütemény! Egy mutatós édesség, aminek az elkészítése egyáltalán nem igényel sok időt és munkát. Az illat pedig, ami a sülés után bejárja a házat egyszerűen utánozhatatlan.

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve)
  • 2 tk fahéj
  • 1 csomag vaníliás eritrit
  • 75 gramm eritrit
  • egy kevés citromlé

A tésztához:

  • 300 gramm zabliszt
  • 170 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 90 gramm eritrit
  • 100 gramm olaj
  • az almák kifacsart leve

Elkészítés:

  • Az almákat megpucoljuk, majd lereszeljük és félretesszük pár percre pihenni.
  • Miután levet eresztett, kifacsarjuk ezt belőle és félre tesszük az almalét a tésztához.
  • A reszelt almához hozzákeverjük a fahéjat, az édesítőt és a citromleve, jól összekeverjük és félre tesszük.
  • A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd az olaj és az almalé hozzáadásával összedolgozzuk.
  • Egy nyújtható állagot kell kapnunk, amennyiben túl ragadós lenne a tészta még egy kevés lisztet adjunk hozzá, ha pedig túl száraz, morzsolódós akkor egy kevés növényi tejjel dolgozzuk megfelelő állagúvá.
  • A tésztát kettévágjuk, minkét felét kinyújtjuk. Az egyik részt szilikonos pite formába, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  • Erre halmozzuk az almás tölteléket, majd lefedjük a tészta másik felével. Ha mutatósabb süteményt szeretnénk, akkor rácsozhatjuk is a felső tészta réteget, én is így tettem.
  • 175 C°-ra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Egészségesen is finomat!