Mézeskalács gólyó (sütés nélkül)
A mézeskalács azt hiszem a legtöbb háztartásban elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak. Most egy olyan receptet hoztam, ami habár nem váltja ki az eredeti mézest, de belekóstolva teljesen karácsonyi élményünk lehet!
A recepthez én cukormentes háztartási kekszet használtam, de teljesen jól működik gluténmentes illetve teljeskiőrlésű változattal is. Ezáltal bármilyen diétába beleilleszthető.
Hozzávalók:
- 350 gramm cukormentes darált háztartási keksz
- 100 gramm poreritrit
- 1 púpos tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kk. fahéj
- 2 tk. kakaópor
- fél bio narancs reszelt héja
- fél narancs leve
- 1 tk vanília kivonat
- 2-2,5 dl növényi tej (rizs/zab/mandula)
Elkészítés:
- Amennyiben nem darált kekszet használunk, aprítóban összedaráljuk azt.
- Kb 4-5 evőkanál kekszet félre teszünk a díszítéshez.
- A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük egymással.
- A narancshéj és a narancslé hozzáadása után, annyi növényi tejet forgatunk a masszába, hogy jól formázható állagot kapjunk.
- Kézzel tetszőleges nagyságú golyókat formázunk és meghempergetjük a félre tett kekszben.
- A díszítéshez használhatunk egy kevés olvasztott étcsokoládét is, vagy tetszés szerint akár kakaóporban is megforgathatjuk a golyókat.
- Fogyasztás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni.
Egészségesen is finomat!