Recipes,  Sweets

Mézeskalács gólyó (sütés nélkül)

A mézeskalács azt hiszem a legtöbb háztartásban elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak. Most egy olyan receptet hoztam, ami habár nem váltja ki az eredeti mézest, de belekóstolva teljesen karácsonyi élményünk lehet!

A recepthez én cukormentes háztartási kekszet használtam, de teljesen jól működik gluténmentes illetve teljeskiőrlésű változattal is. Ezáltal bármilyen diétába beleilleszthető.

Hozzávalók:

  • 350 gramm cukormentes darált háztartási keksz
  • 100 gramm poreritrit
  • 1 púpos tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kk. fahéj
  • 2 tk. kakaópor
  • fél bio narancs reszelt héja
  • fél narancs leve
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2-2,5 dl növényi tej (rizs/zab/mandula)

Elkészítés:

  • Amennyiben nem darált kekszet használunk, aprítóban összedaráljuk azt.
  • Kb 4-5 evőkanál kekszet félre teszünk a díszítéshez.
  • A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük egymással.
  • A narancshéj és a narancslé hozzáadása után, annyi növényi tejet forgatunk a masszába, hogy jól formázható állagot kapjunk.
  • Kézzel tetszőleges nagyságú golyókat formázunk és meghempergetjük a félre tett kekszben.
  • A díszítéshez használhatunk egy kevés olvasztott étcsokoládét is, vagy tetszés szerint akár kakaóporban is megforgathatjuk a golyókat.
  • Fogyasztás előtt érdemes pár órára hűtőbe tenni.

Egészségesen is finomat!