“Mézes”kalács
Már csak néhány nap van hátra az év egyik legnagyobb ünnepéig. Karácsony nem maradhat mézeskalács nélkül. Sokan vagyunk azonban, akiknek ez is tiltott édesség, márpedig mézeskalácsot méz nélkül nehéz elképzelni. De ez sem lehetetlen. Mutatjuk nektek a mi kedvenc cukormentes verziónkat.
Hozzávalók:
- 150 gramm zabpehelyliszt
- 50 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 65 gramm kókuszzsír
- 20 gramm állati zsíradék (disznózsír)
- 1-3 evőkanál meleg zabital (amennyit felvesz a tészta)
- 50 gramm eritrit
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- fahéj
- szegfűszeg
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat egy mély tálban elkeverjük.
- Megolvasztjuk a zsíradékot, majd a tojással együtt a száraz keverékekhez adjuk. Először használjunk csak 1 evőkanál zabitalt, majd gyúrás közben ha szükségesnek érezzük adjunk hozzá még.
- Az összegyúrt tésztát pihentetés nélkül nagyjából fél centiméter vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A kinyújtott tésztát tetszőleges mintával kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.
- Nagyjából 20 percig (barnulásig) sütjük a kis süteméneinket.
Egészségesen is finomat!