Karácsonyi répatorta
Ha egy igazán mutatós, de gyorsan elkészíthető süteményt szeretnétek a karácsonyi asztalra varázsolni, akkor jó hírünk van számotokra! Elhoztuk nektek ezt a csodás receptet, amellyel nem lehet mellé lőni. A családban lévő tej- és tojásérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A cukormáz nélkül készítve pedig cukormentesé válik a süteményünk. Ez a vegán répatorta tökéletes választás, és garantáltan lenyűgözitek vele az egész családot.
Hozzávalók:
- 150 gramm búza finomliszt/ zabliszt
- 150 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 150 gramm eritrit
- 2 közepes répa lereszelve
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1,5 tk. fahéj
- 1,5 tk. őrölt szerecsendió
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1,5 dl rizstej
- 1,5 dl növényi olaj (napraforgó/kókusz/oliva)
- 1 közepes narancs kifacsart leve
- 50 gramm szeletelt mandula (opcionális)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 170 C°-ra.
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban, majd hozzá adunk minden nedves alapanyagot is és egynemű sűrű masszává keverjük.
- A növényi tejet fokozatosan adagoljuk, hiszen előfordulhat, hogy a narancs méretéből adódóan kicsit kevesebbre vagy többre lesz szükségünk.
- Ezután beleforgatjuk a tésztánkba a reszelt répát és a mandulát is.
- Kb 20 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát.
- Összesen 50 percet kell a sütőben töltenie a répatortának, de előfordulhat, hogy 35 perc körül már nagyon pirulni kezd a teteje. Ebben az esetben egy alufóliával letakarjuk és így várjuk ki a sütési idő végét.
- Ha kész, vegyük ki a formából és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
Cukormáz:
Ez a lépés teljes mértékben kihagyható, ha azt szeretnénk, hogy cukormentes édességet kapjunk. Azonban ha étrendünk megengedi, szuper dekoráció lehet a süteményünkön.
Hozzávalók:
- 80 gramm porcukor
- 1,5-2 ek citromlé
Elkészítés:
- A citromlevet alaposan kikeverjük a porcukorral, egy sűrű, fehér masszát kell kapjunk ami éppen, hogy folyik.
- Ezzel megkenjük a tortánk tetejét, az sem baj a az oldalain lefolyik, annál szebben mutat! 😉
Egészségesen is finomat!
One Comment
Pingback: