Csíkos piskóta erdei gyümölccsel
Úgy indultam neki a szombati napnak, hogy kakaós csigát szeretnék sütni.. és ez lett belőle 😀
Na persze nem bolondultam meg, csupán annyi történt, hogy későn vettem észre, hogy nincs itthon élesztő. Márpedig én egy igazi kelt tésztás csigára vágytam. Így inkább elengedtem a csiga ötletét, és improvizáltam egy kis gyümölcsös süteményt, a kamrában fellelhető alapanyagokból.
Van egy isteni élesztő mentes csiga receptünk, ha ti is így jártok, akkor ezt használjátok bátran, akár a fahéjat kakaóra cserélve benne!
Ha pedig a gluténmentes verziót választanátok, arra is van opciónk! 😉
Ezeket a recepteket megtaláljátok a blogon, de ha lentebb görgettek, beszúrtam Nektek ide, a poszt végére is!
Na de maradjunk most a gyümölcsös piskótánál. Nem bonyolítottam túl a tésztát, de egy kis csavart mégis szerettem volna bele, hogy mutatósabb legyen. Ezért született meg a csíkos ötlet a fejemben, a két színű tésztával. Annyira csodás, hogy egy ilyen kis apróság, hogy fel tudja dobni az összképet! 🙂
Ha adhatok egy tanácsot, akkor egy kis lekvárral, tejmentes mogyoró krémmel, növényi joghurttal megkenve még finomabb tud lenni a piskótánk. De természetesen önmagában is megállja a helyét! 🙂
Hozzávalók:
Világos tészta:
- 100 gramm búza finomliszt
- 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 gramm eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő alternatíva)
- fél csomag sütőpor
- vanília aroma
- a lenmag tojás (1ek őrölt lenmag + 3 ek víz elkeverve, 5 percig pihentetve)
- 1,5 dl víz/ növényi tej
- 1 dl növényi olaj (napraforgó, kókusz)
Kakaós tészta:
- 50 gramm búza finomliszt
- 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 ek kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 30 gramm eritrit
- 1-1,2 dl víz/ növényi tej
- 0,5 dl olaj (napraforgó/kókusz)
Feltét:
- fagyasztott erdei gyümölcs – helyettesíthető bármilyen gyümölccsel, pl: eper, málna, gránátalma, áfonya, meggy, alma kockázva stb.:)
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra.
- A két színű tésztát külön külön tálba keverjük ki, de az elkészítés módja ugyan az.
- Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd ehhez adjuk hozzá a folyékonyakat.
- Két sűrűbb állagú tésztát kell kapnunk, de fontos, hogy még könnyen önthető/kanalazható legyen.
- Ezután sütőpapírral kibéleljük, vagy vékonyan kiolajozzuk a torta/pite formánkat. Ha ti is szilikonos formát használtok, mint én, akkor azzal semmi dolgotok nincs.
- És jöhet a rétegezés, amitől szép csíkos tésztát kapunk majd! 🙂
- Először egy nagyobb adag (kb a fele) világos tésztát teszünk a forma közepébe, ebbe jöhet egy adag kakaós tészta, úgy hogy a külső világos szegély megmaradjon.
- Majd újabb világos, sötét, világos.. és így folytatjuk, amíg van tésztánk.
- Legyünk türelmesek, hogy minden adag után kicsit szét tudjon folyni a tészta így helyet adva a következő rétegnek. – kicsit kocogtassuk a formát a munkapulthoz, ha segíteni akarunk neki 😉
- Megszórjuk gyümölccsel a tésztánk tetejét, úgy, hogy egyenletesen mindenhova jusson.
- 35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Egészségesen is finomat!