Húsvéti kalács
Rendkívül büszke vagyok az idei kalácsomra. Szerintem még soha nem sikerült ennyire jól, beleértve a nem-mentes sütéseimet is. Éppen ezért mindenkinek ajánlom ezt a receptet. Igazán egyszerű az elkészítése, és az eredmény garantáltan egy puha, omlós és könnyed kalács.
Hozzávalók: (egy kb fél kilós kalácshoz)
- 200 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 50 gramm graham búzaliszt
- 5 gramm porélesztő
- 30 gramm eritrit
- 1 evőkanál só (nálam himalája só)
- 1 tojássárgája
- 150 milliliter cukormentes zabtej
- 30 gramm növényi margarin
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 50-100 milliliter langyos víz (amennyit gyúrás közben felvesz)
- +kókuszzsír és liszt a formához
- +tojássárgája + zabtej kenéshez
Elkészítés:
- A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha van valamilyen tésztagyúró/dagasztó gépünk. Én kenyérsütő gépet használtam, de természetesen kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát.
- Először a tálba tesszük a folyékony hozzávalókat a víz kivételével.
- Hozzáadjuk a száraz hozzávalóit a tésztának, és elkezdjük gyúrni. Gyúrás közben érezni fogjuk, hogy mennyi víz hozzáadására van szükségünk. Egy szép ragadós, nyúlós masszát kell kapnunk, ami viszonylag könnyedén elválik a tál falától.
- Ezután meleg helyen legalább 1 órát kelni hagyjuk, letakarva. (Ha tudunk 2-3 órát is várni, az még jobb)
- Kikenjük a sütőformánkat kókuszzsírral, majd megszórjuk egy kis liszttel, hogy ne tapadjon bele sütés közben a kalácsunk. Én egy kuglóf formát használtam idén a sütéshez, de ez természetesen szabadon választható.
- Kelés után a tésztánkat kettéválasztjuk, és könnyedén egymásba csavarjuk. Természetesen tapasztaltabbak nyugodtan szedhetik többe, és fonhatják kedvük szerint. Fontos, hogy jól lisztezett felületen, lisztes kézzel dolgozzunk, hogy minél könnyebben, leragadás nélkül tudjunk dolgozni a kalácsunkkal.
- A formába helyezés után megkenjük egy tojássárgája és némi tej keverékével.
- Ezután hideg sütőbe helyezzük, a legalsó rácsra.
- 190°C-ra kapcsoljuk, alsó-felső sütésre a sütőnket.
- 30 percig sütjük.
Egészségesen is finomat!