Receptek,  Sós receptek,  Édes receptek

Húsvéti kalács

Rendkívül büszke vagyok az idei kalácsomra. Szerintem még soha nem sikerült ennyire jól, beleértve a nem-mentes sütéseimet is. Éppen ezért mindenkinek ajánlom ezt a receptet. Igazán egyszerű az elkészítése, és az eredmény garantáltan egy puha, omlós és könnyed kalács.


Hozzávalók: (egy kb fél kilós kalácshoz)

  • 200 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 50 gramm graham búzaliszt
  • 5 gramm porélesztő
  • 30 gramm eritrit
  • 1 evőkanál só (nálam himalája só)
  • 1 tojássárgája
  • 150 milliliter cukormentes zabtej
  • 30 gramm növényi margarin
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 50-100 milliliter langyos víz (amennyit gyúrás közben felvesz)
  • +kókuszzsír és liszt a formához
  • +tojássárgája + zabtej kenéshez


Elkészítés:

  • A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha van valamilyen tésztagyúró/dagasztó gépünk. Én kenyérsütő gépet használtam, de természetesen kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát.
  • Először a tálba tesszük a folyékony hozzávalókat a víz kivételével.
  • Hozzáadjuk a száraz hozzávalóit a tésztának, és elkezdjük gyúrni. Gyúrás közben érezni fogjuk, hogy mennyi víz hozzáadására van szükségünk. Egy szép ragadós, nyúlós masszát kell kapnunk, ami viszonylag könnyedén elválik a tál falától.
  • Ezután meleg helyen legalább 1 órát kelni hagyjuk, letakarva. (Ha tudunk 2-3 órát is várni, az még jobb)
  • Kikenjük a sütőformánkat kókuszzsírral, majd megszórjuk egy kis liszttel, hogy ne tapadjon bele sütés közben a kalácsunk. Én egy kuglóf formát használtam idén a sütéshez, de ez természetesen szabadon választható.
  • Kelés után a tésztánkat kettéválasztjuk, és könnyedén egymásba csavarjuk. Természetesen tapasztaltabbak nyugodtan szedhetik többe, és fonhatják kedvük szerint. Fontos, hogy jól lisztezett felületen, lisztes kézzel dolgozzunk, hogy minél könnyebben, leragadás nélkül tudjunk dolgozni a kalácsunkkal.
  • A formába helyezés után megkenjük egy tojássárgája és némi tej keverékével.
  • Ezután hideg sütőbe helyezzük, a legalsó rácsra.
  • 190°C-ra kapcsoljuk, alsó-felső sütésre a sütőnket.
  • 30 percig sütjük.

Egészségesen is finomat!