Fahéjas kuglóf – kesudió krémmel
Egy újabb vegán édesség ötlettel érkeztünk a mai napon.
Gyorsan elkészíthető, csak az egy órás sütési időt kell kivárni türelmesen és utána fogyaszthatjuk is ezt a puha, fahéjas süteményt a frissítő citromos krémmel együtt! 🙂 Szuper kombináció, megéri kipróbálni!
Hozzávalók:
A kuglófhoz:
- 280 gramm búza finomliszt
- 150 gramm zabpehelyliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2 lenmag tojás (2 ek őrölt lenmag 6 ek vízbe elkeverve)
- 2 teáskanál fahéj
- 170 gramm növényi margarin
- 75 gramm barna cukor/ eritrit (nálunk SukrinGold édesítőszer)
- 60 gramm darált dió
- kb 4 dl növényi tej/ víz
- 1 teáskanál vanília aroma
Kesudió krém:
- 120 gramm sótlan kesudió
- 50 gramm mazsola
- 1 bio citrom reszelt héja
- kb 2 dl mandulatej (más növényi alternatíva is megfelel)
Elkészítés:
- Elkészítjük a lenmagtojást: össze keverjük a lenmagot a vízzel és pár percig állni hagyjuk.
- Előmelegítjük a sütőt 170 C°-ra.
- A tésztához a száraz összetevőket elkeverjük egy mély tálban.
- Ehhez hozzá öntjük a megolvasztott margarint, a vanília aromát, a lenmag tojást és a növényi tejet, majd alaposan összekavarjuk a tésztát.
- A homogén masszát szilikonos kuglóf formába töltjük és az előmelegített sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük.
- Az idő letelte után tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e a tészta.
- Miután kivettük a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni, majd egy tányérra kiborítjuk a formából a kuglófot.
Krém:
- A krém elkészítéséhez beáztatjuk a kesudiót és a mazsolát is annyi forró vízbe, ami ellepi őket.
- Ha van rá lehetőségünk, akár több órát is áztathatjuk, de fontos, hogy legalább 20 perc meglegyen.
- Ezután leöntjük róluk a felesleges vizet és késes aprítóba tesszük.
- Hozzá reszeljük egy egész citrom héját és a növényi tej felét hozzá öntjük.
- Majd megkezdjük a turmixolást. A tejet fokozatosan adagoljuk, amíg el nem érjük az általunk tökéletesnek vélt állagot.
- Nincs más hátra, amit a kihűlt kuglófot a kémmel feldíszíteni, vagy csak felszeletelni és a krémmel megkenve tálalni.
- Fontos, hogy ha csak a díszítéshez szeretnénk a krémet használni, akkor fél adag is elég belőle.
- De javasoljuk, hogy minden szelethez fogyasszunk egy kicsit, mert a citromos ízvilág nagyon passzol a fahéjas tésztához.
Egészségesen is finomat!