Receptek,  Édes receptek

Fahéjas kuglóf – kesudió krémmel

Egy újabb vegán édesség ötlettel érkeztünk a mai napon.

Gyorsan elkészíthető, csak az egy órás sütési időt kell kivárni türelmesen és utána fogyaszthatjuk is ezt a puha, fahéjas süteményt a frissítő citromos krémmel együtt! 🙂 Szuper kombináció, megéri kipróbálni!

Hozzávalók:

A kuglófhoz:

  • 280 gramm búza finomliszt
  • 150 gramm zabpehelyliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 lenmag tojás (2 ek őrölt lenmag 6 ek vízbe elkeverve)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 170 gramm növényi margarin
  • 75 gramm barna cukor/ eritrit (nálunk SukrinGold édesítőszer)
  • 60 gramm darált dió
  • kb 4 dl növényi tej/ víz
  • 1 teáskanál vanília aroma

Kesudió krém:

  • 120 gramm sótlan kesudió
  • 50 gramm mazsola
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • kb 2 dl mandulatej (más növényi alternatíva is megfelel)

Elkészítés:

  • Elkészítjük a lenmagtojást: össze keverjük a lenmagot a vízzel és pár percig állni hagyjuk.
  • Előmelegítjük a sütőt 170 C°-ra.
  • A tésztához a száraz összetevőket elkeverjük egy mély tálban.
  • Ehhez hozzá öntjük a megolvasztott margarint, a vanília aromát, a lenmag tojást és a növényi tejet, majd alaposan összekavarjuk a tésztát.
  • A homogén masszát szilikonos kuglóf formába töltjük és az előmelegített sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük.
  • Az idő letelte után tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e a tészta.
  • Miután kivettük a sütőből, pár percig hagyjuk hűlni, majd egy tányérra kiborítjuk a formából a kuglófot.

Krém:

  • A krém elkészítéséhez beáztatjuk a kesudiót és a mazsolát is annyi forró vízbe, ami ellepi őket.
  • Ha van rá lehetőségünk, akár több órát is áztathatjuk, de fontos, hogy legalább 20 perc meglegyen.
  • Ezután leöntjük róluk a felesleges vizet és késes aprítóba tesszük.
  • Hozzá reszeljük egy egész citrom héját és a növényi tej felét hozzá öntjük.
  • Majd megkezdjük a turmixolást. A tejet fokozatosan adagoljuk, amíg el nem érjük az általunk tökéletesnek vélt állagot.
  • Nincs más hátra, amit a kihűlt kuglófot a kémmel feldíszíteni, vagy csak felszeletelni és a krémmel megkenve tálalni.
  • Fontos, hogy ha csak a díszítéshez szeretnénk a krémet használni, akkor fél adag is elég belőle.
  • De javasoljuk, hogy minden szelethez fogyasszunk egy kicsit, mert a citromos ízvilág nagyon passzol a fahéjas tésztához.

Egészségesen is finomat!