Kakaós fonott kalács
Igazán finom, tökéletesen omlós, és napokig puha marad. (Már persze ha nem fogy el addig) Kell ennél több?
Hozzávalók:
- 500 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
- 200 gramm kókusztejszín
- 100 ml + 2 evőkanál cukormentes kókusztej
- 40 gramm olvasztott kókuszzsír
- 1 tojás és + 1 sárgája
- 20 gramm friss élesztő
- 15 gramm eritrit
- 15 gramm édesítetlen kakaópor
- csipet só
Elkészítés:
- 20 gramm tejszínt és a 2 evőkanál kókusztejet elkeverjük a kakaóporral.
- A többi tejszínt és a tejet megmelegítjük, és elkeverjük benne az élesztőt. Az élesztő ilyen formában felfutni nem fog, de ez később a kelesztésnél nem okoz problémát, ugyanolyan szépen megnő majd a tésztánk, mint tej és cukor használata esetén.
- A száraz hozzávalókat (liszt, eritrit, só) elkeverjük, majd összegyúrjuk a tojással és a plusz egy sárgájával, az olvasztott kókuszzsírral, valamint az élesztős ‘tejjel’.
- Ekkor a tésztánkat megfelezzük, és egyik részéhez még hozzágyúrjuk a kakaós tejszínt is. A tészta nagyon ragadós lesz ezen a ponton, de a kelesztés után ez már nem fog gondot okozni.
- kb 1 óráig lefedve kelesztjük a tésztákat.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk mind a kakaós, mind a sima adagot, majd egymásra rakva azokat feltekerjük.
- A tekercset félbevágjuk, és kézzel kicsit meghengergetjük a feleket.
- Szépen összetekerjük vagy ízlés szerint összefonjuk a tésztát.
- A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. Amíg a sütő melegszik, a tésztánkat kókuszolajjal kikent kenyérformába/őzgerinc formába helyezzük, és hagyjuk még pár percig kelni.
- Ha a tészta szépen beledagadt a formájába a sütőbe tesszük, és légkeveréses üzemmódban 30-40 percig sütjük.
Egészségesen is finomat!