Recipes,  Sweets

Kakaós csigabiga

Sokáig nem telt el úgy nap, hogy ne kívánjuk meg az igazi régi kakaóscsigát. Nem nagyon mertük ugyanakkor a pékségekben venni, illetve a búzalisztes verziók rendszerint elég magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, még akkor is ha cukormentesek. Így Karácsony napjára kikísérleteztünk nektek egy tökéletes csiga receptet. Nem csak cukor-, de laktóz-, glutén- és tojásmentes verzióban is elkészíthető. Tálalhatjuk mentes mogyorókrémmel, lekvárral, de egy kávé mellé is igazán jól illik.



Hozzávalók:

  • 220 gramm laktózmentes túró
  • 150 gramm gluténmentes zabpehelyliszt (vagy őröltzabpehely)
  • 50 gramm kókuszzsír
  • 100 milliliter cukormentes zabtej
  • 25 gramm eritrit
  • szódabikarbóna
  • 22 gramm kakaópor
  • 20 gramm eritrit (édesebb szájúak nyugodtan használjanak ennél többet, így a kakaó íze erőteljesen kiérződik a csigán)
  • 25 gramm laktózmentes növényi margarin



Elkészítés:

  • A túrót az eritrittel együtt egy villa segítségével összetörjük.
  • Hozzáadjuk a puha (ha kell olvasszunk rá) kókuszzsírt, zabtejet. Keverjük el a villa seítségével amennyire csak tudjuk.
  • Szórjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd nagyjából 10 perc alatt kézzel gyúrjuk tészta állagúvá.
  • Lisztezett felületen nyújtsuk nagyjából fél ceni vastagra, téglalap alakúra.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • Olvasszuk meg a margarint és a felével kenjük meg a tésztánk tetejét.
  • Erre szórjuk rá az eritrittel elkevert kakaóport egyenletesen. Az egyik hosszanti oldalon, hagyjunk ki szórásnál 1-2 centit, hogy a feltekeréskor itt össze tudjuk tapasztani a tésztáinkat.
  • A maradék margarinnal locsoljuk meg a kakaós réteget.
  • Tekerjük fel a csigát, majd nagyjából 1 centi vastag szeleteket vágjunk.
  • Ezeket óvatosan helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • 10 percig süssük, majd 5-10 percre emeljük meg a hőmérsékletet, és amennyiben sütőnkben van ilyen lehetőség állítsuk felső pirításra légkeveréssel. (Amennyiben ez nem lehetséges, válasszunk sima légkeveréses funkciót.)

Egészségesen is finomat!