Recipes,  Sweets

Aranygaluska

Nagyon rég vártam már, hogy újra ehessek aranygaluskát. Az ember nem is gondolná mennyire hiányoznak neki azok az ételek, amiket évente eddig is csak néhányszor tett a tányérra. Márpedig az a néhány alkalom igenis kell.

Ezt a receptet, most alakorbúzával készítettem. Ez tulajdonképpen ősbúza, mely mindössze 1 szemet hoz szálanként. Glikémiás indexe ezerszer jobb, mint a legtöbb lisztnek, még a teljeskiőrlésűnél is lassab a felszívódása.



Hozzávalók:

  • 520 gramm teljeskiőrlésű alakorbúzaliszt
  • 3 dl cukormentes növényi tej
  • 1 tasak instant élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 200 gramm darált dió (én még sajnos nem találtam boltokban cukormenteset, magamnak darálom itthon)
  • csipet fahéj
  • 30 gramm eritrit



Elkészítés:

  • Először elkészítjük a lágy kelt tésztát. Ehhez a növényi tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt. Dagasztógépbe öntjük a tojássárgájával együtt, majd hozzáadunk 500 grammot a lisztből. (Természetesen kézzel is meggyúrhatjuk a tésztát, de vigyázzunk elég ragadós, javaslom kókuszolajjal kenjük be a kezünket.)
  • A maradék 20 gramm lisztet gyúrás közben adjuk már hozzá, hogy a végeredmény ne legyen extrán ragadós.
  • Meleg helyen 40-60 percet kelesztjük.
  • Közben elkeverjük a darált diót a fahéjjal és az eritrittel.
  • A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
  • Ha megnőtt a tésztánk, olajos kézzel golyókat formálunk belőle, amiket egyből belehempergetünk a diós keverékbe, majd szorosan egymás mellé egy hőálló tálba sorakoztatjuk.
  • Ha marad a diós keverékből, azt szórjuk nyugodtan a megtelt tepsi tetejére.
  • 15 percig sütjük a beállított hőfokon, majd levesszük 160 °C-ra a sütőt és még 20 percig hagyjuk sülni a süteményünket.
  • Sülés közben készíthetünk hozzá vaníliapudingot, melyek közül a Szafi Free Vaníliás Zabpudingpor-t ajánlom leginkább.

Tipp: Édesszájúaknak, illetve akinek a diétája engedi, tálaláskor locsolja meg cukormentes baracklekvárral.

Egészségesen is finomat!