Recipes,  Sweets

Vasárnapi cukormentes fánk

Nővérem már jó ideje mondogatta, hogy mennyire kívánja az igazi jó töltött fánkot. Szerintem senkinek nem mondok újat ha azt állítom, hogy a bolti és fánkozókban kapható efféle finomságok tele vannak cukorral, és sokunknak nem fogyasztható élelmiszerekkel. Gondoltam egyet és megkreáltam a tökéletes töltött fánkot, teljeskiőrlésű lisztből, és cukormentes töltelékkel. Természetesen a tölteléket úgy változtatja mindenki, ahogy számára kényelmes, így a recept tejmentes verzióra is elkészíthető, hiszen az alap nem tartalmaz tejterméket.



Hozzávalók: (14 nagyobb darabhoz)

  • 228 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
  • 181 g zabpehelyliszt
  • 40 g élesztő
  • 30 g eritrit
  • 80 g növényi margarin
  • 1 tojás + 3 tojássárgája
  • 250 ml cukormentes növényi tej (én mostanság jobban szeretek zabtejjel sütni)
  • citrom reszelt héja
  • napraforgóolaj a sütéshez
  • választott töltelék (a képeken diablo cukormentes nutellával töltött fánkokat láttok)



Elkészítés:

  • Megmelegítjük a ‘tej’ felét, és feloldjuk benne az élesztőt. Közben a két fajta lisztet elvegyítjük egy nagyobb keverőtálban.
  • Ha feloldódott teljesen az élesztő, a liszt közepébe öntjük, és néhány mozdulattal egy kevés lisztet keverünk hozzá. Fontos, hogy ennél a pontnál még nem vegyítjük a teljes lisztmennyiséggel a növényi tejet, csupán egy kevéssel, hogy elkezdődjön az élesztő hatása.
  • Tegyük félre 15-20 percre a lisztet és a közepén lévő élesztős részt, és melegítsük meg a maradék tejünket is. Olvasszuk fel benne a növényi margarint, és keverjük el benne az eritritet és sót.
  • Készítsük elő egy tálba az 1 egész tojásunkat a +3 sárgájával, hogy egyszerre hozzátudjuk adni a készülő tésztához.
  • Minden maradék hozzávalót adjunk a lisztes keverékünkhöz (a citromhéjjal együtt) és egy fakanál segítségével könnyedén keverjük egynemű tésztává. Tegyük félre kb 30 percre letakarva, míg dupllájára dagad.
  • Ha megdagadt a tésztánk lisztezett felületen nyújtsuk ki. Amennyiben nem akarjuk tölteni, nyugodtan hagyjuk vastagabbra a tésztánkat. Ha viszont töltött fánkot szeretnénk készíteni nagyjából ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat.
  • Egy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztánkat. Fele kiszaggatott tészta közepére egy kiskanálnyit teszünk a töltelékünkből. Ráborítunk egy másik “tésztalapot” és kézzel összenyomkodjuk a szélüket. Ezután még formázhatjuk kézzel kicsit. Az összerakott nyers fánkokat meleg helyen tovább kelesztjük még kb 30 percet.
  • Felforrosítunk olajat és belerakjuk a fánkokat. 2-2 persig sütjük mindkét oldalát, de az első oldal sütése mindig fedő alatt történjen. A kisült fánkokat konyhai törlőkendőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja. Hűlés után fogyaszthatjuk is!

Egészségesen is finomat! 🙂