Recipes,  Salty snacks

Kócos perec

Advent 4. napjára egy sós péksüteménnyel készültünk. A recept sajtos perechez készült, de természetesen sós mázzal is meg lehet sütni, ha valaki inkább arra vágyna. Nevét a kusza sajt miatt kapta, de amilyen csúnyácska, annyira finom! Könnyedén elkészíthető vegán életmódban élőknek is, hiszen tojást mindössze sütés előtti megkenéshez használjuk, a sajtot pedig sós mázra is cserélhetjük.



Hozzávalók: 8 db perechez

  • 50 gramm kókuszliszt
  • 200 gramm zabpehelyliszt
  • 100 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 60 gramm All in natural Food Vegaföl
  • 60 gramm laktózmentes növényi margarin
  • 1,5 deciliter zabtej
  • 1,5 deciliter víz
  • 15 gramm friss élesztő
  • 1 tojás (csak a tészta megkenéséhez szükséges, enélkül is könnyedén elkészíthető)
  • sajt a szóráshoz (vagy sós máz, ha épp úgy kívánjuk)



Elkészítés:

  • A tejet és vízet meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy teljesen feloldódjon.
  • A vajat megolvasztjuk, és a Vegaföllel együtt a többi folyadékhoz keverjük.
  • Hozzáadjuk a sót, és a liszteket: Először célszerű a kókuszlisztet belekeverni, majd jöhet 100 grammonként a zabpehelyliszt, és végül a teljeskiőrlésű búzaliszt. FIGYELEM!! A tészta nagyon ragad, ezért azt javaslom, hogy inkább egy villa/kanál segítségével dolgozzuk el a tésztát, ne pedig kézzel.
  • Meleg helyen, letakarva pihentessük 1 órán keresztül.
  • Extrán lisztezett felületen vágjuk 8 egyenlő részre, majd mindegyiket hosszú hengerré nyújtsuk. FIGYELEM!! A tészta nagyon omlós, így ez nem a legegyszerűbb folyamat, bánjunk óvatosan vele.
  • Formáljunk belőlük perec alakot, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Nem szükséges túl nagy helyet hagynunk közöttük, sütés közben csak minimálisan dagadnak tovább.
  • Amennyiben diétánk/érzékenységünk engedi, kenjük át a pereceket bőven egy felvert tojással, majd reszelt sajttal, vagy sós mázzal szórjuk/locsoljuk meg őket.
  • Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses funkció használata javasolt), és míg a sütőnk melegszik, hagyjuk tovább dagadni a tésztát.
  • Végül 25 perc alatt süssük készre.

Egészségesen is finomat!