Kifli – házi pékáru
Én mindig nagyon szerettem a pékárukat, a kedvencem pedig a kifli volt. A diétám kezdeténél rájöttem, hogy ha nem tanulok meg otthon magamnak készíteni ilyesmiket, akkor nem nagyon lesz részem ehhez hasonló finomságok fogyasztásában. Fogadjátok szeretettel a kedvenc kifli receptemet, ami lenmag tartalma miatt rendkívül egészséges is (amellett, hogy teljeskiőrlésű, tejmentes).
Hozzávalók:
- 150 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 250 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 40 gramm lenmag
- 23 gramm lenmagliszt
- 400 milliliter langyos víz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 gramm kókuszjoghurt
- (Opcionális: 1 felvert tojás a megkenéshez)
Elkészítés:
- Egy nagy tálban minden száraz hozzávalót összekeverünk. Ha extra ízre vágyunk, nyugodtan használjunk ízlés szerint fűszereket is, ezeket rögtön az elején hozzákeverhetjük a többi száraz hozzávalóhoz.
- Megmelegítjük a vízet, elkeverjük benne az olajat és a joghurtot.
- Egy kanál segítségével a langyos folyékony keverékünket a szárazokhoz keverjük. Akár műanyag, akár fém evőkanál használatát javaslom, mert a tésztánk nagyon ragadós. Ha kézzel gyúrjuk több marad a kezünkön mint a tálban, és ugyanez előfordulhat a fakanállal is.
- Miután egynemű tésztát gyúrtunk, még néhányszor dagasztós-keverős mozdulatokkal átforgatjuk.
- 1 órát letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk a tésztánkat.
- A duplájára dagadt tésztát elfelezem, majd erősen lisztezett felületen, olajozott kézzel kör alakúra lapogatjuk. Mindkét tészta adaggal így járunk el.
- A “kinyújtott” tésztát tetszőleges számúra vágjuk, én 8-8 részre szeleteltem (mint a pizzát), így 16 kiflikém lett.
- Egyesével feltekerjük a kifliket (Továbbra is nagyon ragadós a tészta, ne ijdejünk meg), és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Nyugodtan hagyhatunk helyet a kiflik között, mert fognak nőni sülés közben.
- A sütőt előmelegítjük 230°C légkeverésesre. Míg a sütőnk melegszik, kb 10-15 percet még hagyjuk pihenni a kifliket a tepsiben.
- Amennyiben használunk tojást, kenjük meg vele a kifliket, majd tegyük sütőbe. 10 percig hagyjuk ilyen magas hőfokon, aztán vegyük vissza 200°C-ra és további 10 percig süssük.
- Az eredmény: jobb, mint a bolti kifli.
Egészségesen is finomat!