A batáta
Az édesburgonya – más néven batáta – igen közkedvelt zöldség lett manapság. Rendkívül egészséges, abszolút helye van egy kiegyensúlyozott étrendben. Mi is nagyon szeretjük, ezért is gondoltuk, hogy összeszedjük nektek egy posztban a legfontosabb tudnivalókat róla. Reméljük, hogy hasznos lesz számotokra! 🙂
A batáta a szulákfélék családjába tartozó növény, rendszertanilag nem rokona a burgonyának. Főként a gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Leggyakoribb a narancssárga húsú fajta, de találkozhatunk fehér, lila és vörös színű változatával is. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség Dél-és Közép-Amerikában őshonos.
Fonton információk az édesburgonyáról:
- rendkívül magas a β-karotin tartalma, ami a szervezetben A-vitaminná alakul
- magas az antioxidáns tartalma
- természetesen gluténmentes
- magas a C-, B2 és B6– és E-vitamin tartalma
- kiváló magnézium és kálcium forrás
Felhasználása igen sokrétű lehet. Kiváló választás köretnek, elkészíthetjük sütve, főzve, párolva, grillezve, pürésítve. Akár édes süteményt vagy lepényt is süthetünk belőle. A batátából készült liszt is sokféleképpen használható, mi is gyakran használjuk sütemények készítésénél.
Egyik kedvenc pogácsa receptünk:
Édes süteményekben is megállja a helyét:
Egészségesen is finomat!