Egészséges mindennapok

A batáta

Az édesburgonya – más néven batáta – igen közkedvelt zöldség lett manapság. Rendkívül egészséges, abszolút helye van egy kiegyensúlyozott étrendben. Mi is nagyon szeretjük, ezért is gondoltuk, hogy összeszedjük nektek egy posztban a legfontosabb tudnivalókat róla. Reméljük, hogy hasznos lesz számotokra! 🙂

A batáta a szulákfélék családjába tartozó növény, rendszertanilag nem rokona a burgonyának. Főként a gyökérgumójáért termesztik, de fiatal levelei is fogyaszthatók. Leggyakoribb a narancssárga húsú fajta, de találkozhatunk fehér, lila és vörös színű változatával is. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség Dél-és Közép-Amerikában őshonos.

Fonton információk az édesburgonyáról:

  • rendkívül magas a β-karotin tartalma, ami a szervezetben A-vitaminná alakul
  • magas az antioxidáns tartalma
  • természetesen gluténmentes
  • magas a C-, B2 és B6– és E-vitamin tartalma
  • kiváló magnézium és kálcium forrás

Felhasználása igen sokrétű lehet. Kiváló választás köretnek, elkészíthetjük sütve, főzve, párolva, grillezve, pürésítve. Akár édes süteményt vagy lepényt is süthetünk belőle. A batátából készült liszt is sokféleképpen használható, mi is gyakran használjuk sütemények készítésénél.

Egyik kedvenc pogácsa receptünk:

Édes süteményekben is megállja a helyét:

Egészségesen is finomat!