Egészséges mindennapok

A csodás zab(kása)

Aki figyel a táplákozására, egészségére minden bizonnyal találkozott már a zabpehellyel. Rengeteg recept alapanyaga, ami nem véletlen, hiszen tényleg szuper alapanyag. Mi is imádjuk és előszeretettel használjuk!

A zabkása az egyik kedvenc reggelim! Főként a téli időszakban majdnem minden napom ezzel a szuper étellel indítom. Hosszan eltelít, feltölt energiával, egészséges, gyorsan elkészíthető és finom is. Kell ennél jobb? 🙂

És ha felmerülne a kérdés, hogy nem unalmas-e minden nap ugyan azt enni… a válaszom az, hogy a legkevésbé sem! Ugyanis szinte végtelen az ízesítések variációja. Persze már megvannak a jól bevált kedvenceim, de szerintem mindig érdemes valami újjal kísérletezni.
Személyesen a kakaós-kókuszos, az almás-fahéjas, a chia magos-mogyoróvajas és a meggyes-mákos verziókat fogyasztom leggyakrabban.

Ha szeretnénk egy kis egészséges zsírral gazdagítani, akkor 1-2 teáskanál chia- vagy lenmag, esetleg kendermag remekül emeli a tápanyagtartalmát az étkezésnek.
Édesítésre használhatunk eritritet, vagy akár pépesített banánt is.

És ha azt gondolnánk, hogy csak az ízesítése variálható, hát tévedtünk. Ugyanis a zabkását készíthetjük főzve, vagy csak forralt vízzel felöntve. De akár előző este beáztatva és hűtőbe téve is tökéletes lesz, sőt sütőben is elkészíthetjük.

Fontos, hogy egyes betegségek (pl.: IR, IGT, cukorbetegség) esetén nem javasoljuk, hogy a zabkását friss vagy aszalt gyümölcsökkel fogyasszátok, azok gyors felszívódása miatt.

Ez a poszt azonban nem arról fog szólni, hogy hány gramm zabhoz, hány dl vizet adjuk. Sokkal inkább egyfajta buzdításként szolgál, hogy minél többen megértsétek miért is ennyire fantasztikus alapanyag és beépítsétek az étrendetekbe. 🙂

Néhány fontos tudnivaló a zabról:

  • magas a rost tartalma, ezáltal jó hatással van az emésztésre
  • lassú felszívódású szénhidrát, tehát nem vált ki magas inzulinválaszt a szervezetből
  • magas a B, E vitamin tartalma
  • kálciumot, magnéziumot, vasat, káliumot és foszfort is tartalmaz
  • bizonyítottan csökkenti a szervezet LDL-koleszterin szintjét
  • elérhető gluténmentes formában is

A zabpelyhet azonban nem csak kásaként lehet felhasználni. Akár eredeti formájában, akár lisztként remek alapanyag sütemények készítéséhez is. Remekül kiváltja a fehér búzalisztet, sokkal egészségesebb alternatívát nyújtva.


A mi honlapunkon is sok receptben találkozhattatok már vele. Ebből szeretnénk, most párat kiemelni. Szemezgessetek velünk, és ha valamelyik elnyeri tetszéseteket próbáljátok ki!

Egészségesen is finomat!