Receptek

Kifli – házi pékáru

Én mindig nagyon szerettem a pékárukat, a kedvencem pedig a kifli volt. A diétám kezdeténél rájöttem, hogy ha nem tanulok meg otthon magamnak készíteni ilyesmiket, akkor nem nagyon lesz részem ehhez hasonló finomságok fogyasztásában. Fogadjátok szeretettel a kedvenc kifli receptemet, ami lenmag tartalma miatt rendkívül egészséges is (amellett, hogy teljeskiőrlésű, tejmentes).




Hozzávalók:

  • 150 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 250 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 40 gramm lenmag
  • 23 gramm lenmagliszt
  • 400 milliliter langyos víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 50 gramm kókuszjoghurt
  • (Opcionális: 1 felvert tojás a megkenéshez)




Elkészítés:

  • Egy nagy tálban minden száraz hozzávalót összekeverünk. Ha extra ízre vágyunk, nyugodtan használjunk ízlés szerint fűszereket is, ezeket rögtön az elején hozzákeverhetjük a többi száraz hozzávalóhoz.
  • Megmelegítjük a vízet, elkeverjük benne az olajat és a joghurtot.
  • Egy kanál segítségével a langyos folyékony keverékünket a szárazokhoz keverjük. Akár műanyag, akár fém evőkanál használatát javaslom, mert a tésztánk nagyon ragadós. Ha kézzel gyúrjuk több marad a kezünkön mint a tálban, és ugyanez előfordulhat a fakanállal is.
  • Miután egynemű tésztát gyúrtunk, még néhányszor dagasztós-keverős mozdulatokkal átforgatjuk.
  • 1 órát letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk a tésztánkat.
  • A duplájára dagadt tésztát elfelezem, majd erősen lisztezett felületen, olajozott kézzel kör alakúra lapogatjuk. Mindkét tészta adaggal így járunk el.
  • A “kinyújtott” tésztát tetszőleges számúra vágjuk, én 8-8 részre szeleteltem (mint a pizzát), így 16 kiflikém lett.
  • Egyesével feltekerjük a kifliket (Továbbra is nagyon ragadós a tészta, ne ijdejünk meg), és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Nyugodtan hagyhatunk helyet a kiflik között, mert fognak nőni sülés közben.
  • A sütőt előmelegítjük 230°C légkeverésesre. Míg a sütőnk melegszik, kb 10-15 percet még hagyjuk pihenni a kifliket a tepsiben.
  • Amennyiben használunk tojást, kenjük meg vele a kifliket, majd tegyük sütőbe. 10 percig hagyjuk ilyen magas hőfokon, aztán vegyük vissza 200°C-ra és további 10 percig süssük.
  • Az eredmény: jobb, mint a bolti kifli.

Egészségesen is finomat!