
Csíkos piskóta erdei gyümölccsel
Úgy indultam neki a szombati napnak, hogy kakaós csigát szeretnék sütni.. és ez lett belőle
Na persze nem bolondultam meg, csupán annyi történt, hogy későn vettem észre, hogy nincs itthon élesztő. Márpedig én egy igazi kelt tésztás csigára vágytam. Így inkább elengedtem a csiga ötletét, és improvizáltam egy kis gyümölcsös süteményt, a kamrában fellelhető alapanyagokból.
Van egy isteni élesztő mentes csiga receptünk, ha ti is így jártok, akkor ezt használjátok bátran, akár a fahéjat kakaóra cserélve benne!
Ha pedig a gluténmentes verziót választanátok, arra is van opciónk!
Ezeket a recepteket megtaláljátok a blogon, de ha lentebb görgettek, beszúrtam Nektek ide, a poszt végére is!
Na de maradjunk most a gyümölcsös piskótánál. Nem bonyolítottam túl a tésztát, de egy kis csavart mégis szerettem volna bele, hogy mutatósabb legyen. Ezért született meg a csíkos ötlet a fejemben, a két színű tésztával. Annyira csodás, hogy egy ilyen kis apróság, hogy fel tudja dobni az összképet!
Ha adhatok egy tanácsot, akkor egy kis lekvárral, tejmentes mogyoró krémmel, növényi joghurttal megkenve még finomabb tud lenni a piskótánk. De természetesen önmagában is megállja a helyét!

Hozzávalók:
Világos tészta:
- 100 gramm búza finomliszt
- 100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 gramm eritrit (vagy ennek megfelelő más édesítő alternatíva)
- fél csomag sütőpor
- vanília aroma
- a lenmag tojás (1ek őrölt lenmag + 3 ek víz elkeverve, 5 percig pihentetve)
- 1,5 dl víz/ növényi tej
- 1 dl növényi olaj (napraforgó, kókusz)
Kakaós tészta:
- 50 gramm búza finomliszt
- 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 ek kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 30 gramm eritrit
- 1-1,2 dl víz/ növényi tej
- 0,5 dl olaj (napraforgó/kókusz)
Feltét:
- fagyasztott erdei gyümölcs – helyettesíthető bármilyen gyümölccsel, pl: eper, málna, gránátalma, áfonya, meggy, alma kockázva stb.:)
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra.
- A két színű tésztát külön külön tálba keverjük ki, de az elkészítés módja ugyan az.
- Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd ehhez adjuk hozzá a folyékonyakat.
- Két sűrűbb állagú tésztát kell kapnunk, de fontos, hogy még könnyen önthető/kanalazható legyen.
- Ezután sütőpapírral kibéleljük, vagy vékonyan kiolajozzuk a torta/pite formánkat. Ha ti is szilikonos formát használtok, mint én, akkor azzal semmi dolgotok nincs.
- És jöhet a rétegezés, amitől szép csíkos tésztát kapunk majd!
- Először egy nagyobb adag (kb a fele) világos tésztát teszünk a forma közepébe, ebbe jöhet egy adag kakaós tészta, úgy hogy a külső világos szegély megmaradjon.
- Majd újabb világos, sötét, világos.. és így folytatjuk, amíg van tésztánk.
- Legyünk türelmesek, hogy minden adag után kicsit szét tudjon folyni a tészta így helyet adva a következő rétegnek. – kicsit kocogtassuk a formát a munkapulthoz, ha segíteni akarunk neki
- Megszórjuk gyümölccsel a tésztánk tetejét, úgy, hogy egyenletesen mindenhova jusson.
- 35 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Egészségesen is finomat!

