Receptek,  Édes receptek

Vegán marcipános-csokis babka

Régóta szerettem volna kipróbálni a babka készítést, hiszen mostanában rengeteg szép és íncsiklandó verzió jön velem szembe a közösségi felületeken. Őszintén nem is tudom miért vártam vele idáig! 😀 Nagyon egyszerűen összeállítható sütemény, amivel mindenkit levehetünk a lábáról.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 470 gramm fehérliszt
  • 40 gramm Fiber Fin rost (helyette tk. liszt)
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 kk fahéj
  • 3 dl növényi tej
  • 0,5 dl olaj
  • 50 gramm eritrit/ cukor

Töltelék:

  • 150 gramm étcsokoládé (ha szükséges cukormentes)
  • 50 gramm tejmentes margarin
  • 4 ek olaj
  • 50 gramm eritrit/ cukor
  • 1 kk fahéj
  • 15 gramm holland kakaópor

Elkészítés:

  • A tésztához összekeverjük a lisztet, a rostot, az élesztőt, a sót és a fahéjat.
  • A tejet és az olajat külön langyosra melegítjük és elkeverjük benne a cukrot/ édesítőt.
  • Összeöntjük a száraz és a folyékony összetevőket és alaposan dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
  • Ha túl ragadós lenne még egy kis lisztet adunk hozzá.
  • Lisztezett vagy olajozott tálban, konyharuhával letakarva egy órán át kelesztjük meleg helyen.
  • Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket.
  • Az összes hozzávalót egy hőálló tálba tesszük és vízgőg felett olvasszuk össze őket.
  • Nem fogunk sima krémet kapni, de ettől ne ijedjünk meg.
  • Tegyük félre kihűlni, a marcipánt vegyük elő a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen.
  • Ezután eldönthetjük, hogy egy nagyobb vagy két kisebb babkát szeretnénk kapni végeredményként. Ha egyet, akkor hagyjuk egyben a tésztát és így folytassuk tovább, ha kettőt akkor osszuk két részre és ugyan úgy folytassuk a formázást.
  • Ha megkelt a tészta nyomkodjuk át, majd kb fél centi vastagságú téglalappá nyújtsuk ki.
  • Figyeljünk rá, hogy a tésztánk rövidebbik oldala olyan hosszú legyen, mint a sütő formánk hossza.
  • Ezután a tésztát megkenjük a csokis töltelékkel, majd a marcipánt rámorzsoljuk vagy ráreszeljük a tetejére.
  • A tésztát feltekerjük a rövidebb oldal felől, mint egy csigát, majd középen vágjuk ketté hosszában, és a két szárat pedig egymásra téve fonjuk össze. Figyeljünk rá, hogy a vágási felület felül maradjon.
  • Óvatosan helyezzük át a kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt kenyér formába.
  • Ha van még időnk hagyhatjuk kelni, plusz fél órát, de idő szűkében ez a lépés kimaradhat.
  • 175 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a süteményünket. Ha két kisebb babkával dolgozunk akkor 30-35 perc alatt, ha egy nagyot készítünk akkor 40-45 perc alatt sütjük készre.
  • Ha kivétel után száraznak látnánk a tésztát, akkor még melegen locsoljuk meg egy kis növényi tejjel, ezáltal szuper puhává válik a tészta. De ügyeljünk rá, hogy ne eláztassuk a tésztát, hanem csak annyit használjunk, amennyit beszív magába a babka.

Egészségesen is finomat!