Receptek,  Édes receptek

Áfonyás muffin

Végre elég jó idő van ahhoz, hogy a boltok, piacok polcain megjelenjen az áfonya. Rendkívül finom gyümölcs és rengeteg jótékony hatása van a szervezetre. Többek között segít a vércukorszint megfelelő szabályozásában, ezért kimondottan szeretem felhasználni, fogyasztani. Sajnos azonban nagyon gyorsan megpenészedik. Éppen ezért, amikor nagyobb mennyiségben jutok hozzá, szeretem sütésre felhasználni egy részét.



Hozzávalók: (nagyjából 25 darabhoz)

  • 215 gramm laktózmentes görögjoghurt
  • 78 gramm eritrit
  • 1 csomag zero vanilin
  • 12 evőkanál napraforgóolaj
  • 5 darab L-es tojás (vagy 6 db M-es)
  • 500 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 150 gramm búzafinomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kisebb citrom kifacsart leve
  • 100 milliliter langyos víz
  • kb 250 – 300 gramm áfonya (ízlés szerint)



Elkészítés:

  • A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  • A joghurtot, tojásokat, eritritet, vanilint és olajat egy kézi habverővel felverünk.
  • A száraz hozzávalókat egy külön tálban elvegyítjük.
  • A száraz anyagot most a joghurtos, tojásos keverékhez adjuk és fakanál segítségével elkezdjük keverni. Közben hozzáöntjük a citrom levét is.
  • Amikor már keménynek érezzük a masszát hozzáadjuk a vizet, és ezzel lazítunk kicsit a muffin tésztáján. Egy ragadós, összeállóbb tésztát fogunk kapni, nem folyékonyat.
  • A muffinpapírral kibélelt formánkat 1-1 evőkanál tésztát teszünk. Ujjunkkal segítsünk, mert ragadós.
  • Néhány szem áfonyát szórunk minden muffin tetejére, és ujjal mélyebbre nyomkodjuk.
  • Az előmelegített sütőnkben alsó-felső fokozaton 20 percig sütjük.
  • Ha van a családban édesszájú, esetleg porcukorral, poreritrittel hintve is tálalhatjuk.

Egészségesen is finomat!