Piskótatekercs
Emlékszek anyukám hányszor készített piskótatekercset, amikor gyerek voltam. Azóta egyszer sem mertem megpróbálkozni vele, hiába egyszerű sütemény. Nem akartam sikertelenség esetén negatív élménnyel párosítani ezt a finomságot.
De ideje volt túllépni ezen a félelmen, és azt kell mondjam megérte: egy fantasztikusan puha, ízében pedig hozza az eredeti receptét. Nem is mondaná meg senki, hogy gluténmentes, cukormentes és tejmentes változat.
Ha szeretnétek egy kissé egészségesebbre fogni a családot, minden előszó nélkül tálaljátok fel ezt a süteményt nekik, ígérjük nagy sikere lesz, és észre se fogják venni a különbséget! 🙂
Hozzávalók:
- 5 db tojás
- 80 gramm eritrit
- 80 gramm gluténmentes zabpehely lisztté őrölve
- 200 gramm mentes lekvár tölteni
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
- Válasszuk szét a fehérjéket a sárgájától, majd mindkettőhöz adjunk 40-40 gramm eritritet.
- Verjük kemény habbá a tojások fehéjét gépi habverővel, majd tegyüik ugyanezt a sárgájával is.
- Óvatosan (spatulával) forgassuk a sárgájába kisebb adagokban a felvert fehérjét.
- Adjuk a keverékhez a leőrölt zabpelyhet, és forgassuk bele továbbra is óvatos mozdulatokkal.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe egyengessük el.
- Süssük 10 percig, majd a hőfokot vegyük le 160°C-ra. Fontos, hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert a tésztánk összeeshet. További 10 percig süssük a levett hőfokon. Figyeljünk, hogy ne süssük túl a tésztát, mert a tekerésnél a száraz piskóta eltörhet.
- Sütőből kivéve pár percet hagyjuk a levegőn, majd egy tiszta konyharuhára borítsuk, és húzzuk le tetejéről (korábban aljáról) a sütőpapírt.
- Óvatosan tekerjük fel a piskótát, és hagyjuk kihűlni.
- Tekerjük ki, kenjük meg a lekvárral, és tekerjük újra fel.
Egészségesen is finomat!