Spenótos táska
Nálam a spenót főzelék tipikusan az az étel, amiből nem tudok keveset csinálni, és sosem fogy el az egész adag. Így született meg ez a spenótos táska recept, amivel pár perc alatt megszabadulhat az ember a maradék főzeléktől. És talán ily módon a gyerekek is könnyebben megeszik. 😉
Hozzávalók: (tésztához)
- 25 gramm élesztő
- 500 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 1 evőkanál kókuszzsír olvasztva
- 1 kiskanál eritrit
- 3 dl langyos víz
- só
- + egy tojássárgája a kenéshez
Hozzávalók: (töltelékhez)
- maradék spenót főzelék
- 3 db főtt tojás
Elkészítés:
- Az élesztőt és az eritritet a lanygos vízben feloldom. Ne lepődjetek meg, felfutni nem fog, de ez nem okoz problémát később a tészta kelesztésekor.
- A tészta összes hozzávalóját egy dagasztógépbe (esetemben kenyérsütő gépbe) tesszük, és pár perc dagasztás után 1 órát meleg helyen kelni hagyjuk. Amennyiben nem rendelkezünk ilyen géppel, természetesen kézzel könnyedén összegyórhatjuk mi magunk is a tésztát.
- Ha a tésztánk elkészült kicsit újra átgyúrjuk kézzel, majd lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Ezt 20 nagyjából egyforma négyszögre vágjuk fel. (Ebben az esetben 10 darab párnácskánk lesz.)
- Közben a főtt tojásokat minél apróbb kockákra daraboljuk és hozzákeverjük a spenóthoz. (Alapvetően nem sok spenót kell ennyi párnához, ezért ha sok maradékunk van vegyünk ki belőle egy tányérnyit és annyit használjunk csak fel.)
- A tojásos keverékből megpakoljuk a tésztalapocskák felét, majd a másik adag tésztalapocskát keresztbe bevagdaljuk. A bevagdalt darabot a spenótos masszára helyezzük, és midnen oldalát egy villával végignyomkodjuk, hogy az alsó és felső tésztalapok minél jobban zárjanak. (Ha jól csináltuk oldalt nem fog tudni kifolyni sülés közben a folyadék, felül pedig szépen szétnyílnak majd a vágásaink.)
- Sütőpapírral bélelt serpenyőbe helyezzük a párnáinkat, és tetejüket tojássárgájával kenjük meg.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Alternatívák:
- Természetesen elhagyható, mással pótolható összetevő a tojás, így vegán étrendben is süthető. Ez esetben sütés előtt a párnácskák tetejét kevés vízzel kenjük meg.
Egészségesen is finomat!