Fahéjas tekercs
Imádom a kívül roppanós, belül puha és omlós péksüteményeket. Nehezemre esett lemondani róluk. Egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy magam is eltudom készíteni kedvenceimet otthon. Ez is megmutatja, hogy semmiről nem kell igazán lemondani.
Hozzávalók:
- 500 gramm teljeskiőrlésű liszt
- 25 gramm élesztő
- 2 tojás sárgája + fehérje a kenéshez
- 30 gramm olvasztott kókuszolaj + kenéshez
- 300 ml langyos, cukormentes növényi tej
- fahéj
- eritrit
Elkészítés:
- A meglangyosított növényi tejben feloldjuk az élesztőt és 1 kanál eritritet. Ne várjuk tőle, hogy felfusson, ugyanakkor aggódni sem kell, később szépen megkel a tészta így is.
- A 30 gramm olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük az élesztős folyadékunkhoz.
- Kenyérsütő gépbe tesszük, majd hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját és lisztet. Dagasztjuk és kelesztjük. Ha nincs kenyérsütőnk kézzel összegyúrjuk a tésztát és meleg helyen letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
- A duplájára kelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk.
- 1-2 evőkanál kókuszolajat megolvasztunk, és ízlés szerint elkeverjük fahéjjal és eritrittel. Ezzel a keverékkel megkenjük a kinyújtott tészta tetejét.
- A megkent tésztánkat 4 egyenlő részre vágjuk és azokat egymásra helyezve kézzel szétnyomkodjuk.
- Egyenlő méretű csíkokat vágunk belőle, amiket óvatosan megtekergetünk és egymás mellé helyezzük egy sütőpapírrl bélelt tepsibe. Nyugodtan rakjuk őket jó szorosan.
- A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
- A tekercsek tetejét megkenyjük a tojásfehérjével.
- 25-30 percig sütjük, míg szép aranybarnára sülnek.
Egészségesen is finomat!