Receptek,  Sós receptek

Tepertős pogácsa

A tepertő nem kimondottan egy diétás étel… épp ezért sokan csak évente 1-2 alkalommal engedhetjük meg magunknak, hogy kicsit kilépve a diétából efféle ételt fogyasszunk. Mégis mikor máskor lehetnénk engedékenyebbek magunkkal, mint az ünnepek tájékán? Épp ezért hoztuk el nektek, ezt a “csalósüteményt”. Természtesen továbbra is teljeskiőrlésű, cukor- és tejmentes finomságról beszélünk, így épp csak egy kicsit csalunk.



Hozzávalók:

  • 250 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 50 milliliter cukormentes növényitej
  • 10 gramm friss élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 100 gramm töpörtyű
  • 70 gramm olvasztott kókuszzsír
  • 50 gramm Vegaföl
  • bors



Elkészítés:

  • A növényi tejet meglangyosítjuk, és hozzáadunk 1 kiskanál lisztet (a tésztába ennyivel kevesebbet használunk majd), és az élesztőt.
  • Apróra daráljuk a töpörtyűt, és megolvasztjuk a kókuszzsírt.
  • A liszthez hozzáadunk mindent, és kézzel jól átgyúrjuk.
  • Rövid pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk, majd 3-szor meghajtjuk, és újra pihenni hagyjuk pár percig.
  • Újra kinyújtjuk a tésztát, immár a kívánt vastagságúra, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
  • Előmelegítjük a sütpt 180°C-ra.
  • A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és tetejüket megkenjük tojássárgájával.
  • 30 percig sütjük.

Egészségesen is finomat!