Vegán répatorta
Ha húsvéti időszak, akkor répatorta! 🙂
Emlékszem, nagyon sokáig nem kóstoltam répatortát, mert gyerekként elég furcsa párosításnak tűnt a répa és az édesség.. de mostmár tudom, hogy mennyire finom is ez a sütemény és az egyik kedvencemmé vált.
Korábbi “Karácsonyi répatorta” receptünket alapul véve született meg ez a verzió. Több helyen alakítottunk, csiszoltunk a recepten, reméljük Nektek is beválik majd!
Aki egészségesebb verzióban szeretné elkészíteni, annak azt tudjuk javasolni, hogy a krémet cserélje ki vaníliás növényi joghurtra, növényi tejjel főzött sűrű vanília pudingra vagy cukormentes lekvárra.
Hozzávalók:
- 150 gramm fehérliszt
- 150 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 2 közepes répa lereszelve (kb. 150gramm)
- 60 gramm darált dió
- 1,5 dl növényi olaj (kókusz/napraforgó)
- 1 közepes narancs kifacsart leve (kb. 1,5dl)
- 100 gramm friss datolya kimagozva
- 150 ml víz
- 1 csomag sütőpor
- fél kk szódabikarbóna
- 1-5 tk fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
Krém:
- 250 gramm tejmentes margarin
- 200 gramm porcukor
- 1 tk vanília aroma
- 2 tk rum aroma
- 3 ek növényi tej
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 170 °C fokra.
- A datolyát a vízzel egy botmixer segítségével lepürésítjük. Ha friss datolyát használunk, akkor nem szükséges előtte áztatni, azonban ha aszalványt szereztünk be, akkor azt egy 20-30 percre minimum áztassuk be a vízbe a turmixolás előtt.
- Egy tálban össze keverjük az összes száraz hozzávalót.
- Majd hozzá keverjük a datolyás pürét, az olajat és a kifacsart narancs levet is.
- Végül beleforgatjuk a reszelt répát és jól elkeverjük.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük (nálam 21 cm-es) és jól elegyengetjük a tésztát.
- A sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Ha fél óra után azt látjuk, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le a sütési idő végéig.
- A krémhez a szobahőmérsékletű margarint habverővel alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval együtt.
- Ha kihűlt a tésztánk, ketté vágjuk (nagyobb formában sütve nem kell ketté vágni, hanem csak a tetejét megkenni a krémmel) az alsó rétegre kenjük a krém felét, erre jöhet a második tészta lap és a tetejét is beborítjuk a kérmmel.
- Díszítésként darált diót használunk.
Egészségesen is finomat!