Receptek,  Édes receptek

Vegán répatorta

Ha húsvéti időszak, akkor répatorta! 🙂

Emlékszem, nagyon sokáig nem kóstoltam répatortát, mert gyerekként elég furcsa párosításnak tűnt a répa és az édesség.. de mostmár tudom, hogy mennyire finom is ez a sütemény és az egyik kedvencemmé vált.

Korábbi “Karácsonyi répatorta” receptünket alapul véve született meg ez a verzió. Több helyen alakítottunk, csiszoltunk a recepten, reméljük Nektek is beválik majd!

Aki egészségesebb verzióban szeretné elkészíteni, annak azt tudjuk javasolni, hogy a krémet cserélje ki vaníliás növényi joghurtra, növényi tejjel főzött sűrű vanília pudingra vagy cukormentes lekvárra.

Hozzávalók:

  • 150 gramm fehérliszt
  • 150 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 2 közepes répa lereszelve (kb. 150gramm)
  • 60 gramm darált dió
  • 1,5 dl növényi olaj (kókusz/napraforgó)
  • 1 közepes narancs kifacsart leve (kb. 1,5dl)
  • 100 gramm friss datolya kimagozva
  • 150 ml víz
  • 1 csomag sütőpor
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1-5 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér

Krém:

  • 250 gramm tejmentes margarin
  • 200 gramm porcukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 tk rum aroma
  • 3 ek növényi tej

Elkészítés:

  • Előmelegítjük a sütőt 170 °C fokra.
  • A datolyát a vízzel egy botmixer segítségével lepürésítjük. Ha friss datolyát használunk, akkor nem szükséges előtte áztatni, azonban ha aszalványt szereztünk be, akkor azt egy 20-30 percre minimum áztassuk be a vízbe a turmixolás előtt.
  • Egy tálban össze keverjük az összes száraz hozzávalót.
  • Majd hozzá keverjük a datolyás pürét, az olajat és a kifacsart narancs levet is.
  • Végül beleforgatjuk a reszelt répát és jól elkeverjük.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük (nálam 21 cm-es) és jól elegyengetjük a tésztát.
  • A sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Ha fél óra után azt látjuk, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le a sütési idő végéig.
  • A krémhez a szobahőmérsékletű margarint habverővel alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval együtt.
  • Ha kihűlt a tésztánk, ketté vágjuk (nagyobb formában sütve nem kell ketté vágni, hanem csak a tetejét megkenni a krémmel) az alsó rétegre kenjük a krém felét, erre jöhet a második tészta lap és a tetejét is beborítjuk a kérmmel.
  • Díszítésként darált diót használunk.

Egészségesen is finomat!