Magvas minikiflik
December 1. Az adventi süti kalendárunk első napja. Egy könnyed, puha, sós minikiflivel készültünk ez alkalomból. Bátran ajánlom mindenkinek, nálunk mindig hatalmas gyorsasággal fogy. Nem csak süteményként, de akár reggelire, vagy egy könnyed vacsorára is jó választás lehet.
Hozzávalók: (32 db kiflihez)
- 250 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
- 25 gramm friss élesztő
- 150 ml cukormentes növényi tej (itt: zabital)
- csipet só
- fél teáskanál eritrit
- 80 ml növényi olaj (itt: olívaolaj)
- tetejére választott magvak (itt: napraforgómag)
Elkészítés:
- Az élesztőt belemorzsoljuk az eritrittel elkevert langyosra melegített növényi tejbe.
- Egy tálban elkeverjük a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk az élesztős tejet (amikor már teljesen feloldódott az élesztő) és az olajat.
- Letakarva meleg helyen nagyjából fél órát pihentetjük.
- A tészta felét lisztezett munkalapon kör formájúra nyújtjuk – amilyen vékonyra csak tudjuk. Majd cikkely szerűen 16 egyenlő részre vágjuk. (A legegyszerűbb ha mindig minden cikkelyt megfelezünk). Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra előmelegítjük, alulra pedig egy vízzel teli lábast helyezünk. – A kiflik akkor érik el a legjobb állagot, ha gőzben sülnek.
- A tészte szeleteinket szélesebb végénél kezdve feltekerjük, és egymás mellé sorakoztatjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Tetejüket enyhén megvizezzük (amennyiben a tojás nem kizárt étrendünkből, használhatunk felvert tojást is) és megszórjuk a választott magokkal.
- 20 perc alatt készre sütjük őket.
Egészségesen is finomat!
One Comment
Pingback: