Receptek,  Édes receptek

Mákos-vaníliás muffin

Nekem már gyerekkoromban is nagykedvencem volt az összes létező mákos sütemény. A diétám elkezdésekor még próbálkoztam, de úgy éreztem mindig kesernyés maradt a sütemény, vagy teljesen átvette az édesítő ízét. Aztán sok-sok kísérletezés után megtaláltam a tökéletesarányt ebben a muffinban. Így rögtön kedvenc lett ez a recept nálunk. Ajánlom magában fogyasztásra, de egy kis mentes baracklekvár még egy kis extra élményt adhat hozzá.



Hozzávalók:

  • 100 gramm darált mák
  • 54 gramm zabkorpa
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • 40 gramm eritrit
  • 2 darab tojás
  • 60 milliliter olvasztott kókuszzsír
  • 5 deciliter cukormentes mandulatej
  • 1 kis zacskó Dr. Oetker vaníliás zabpudingpor (vagy bármilyen egyéb vaniliás pudingpor, ami beilleszthető az étrendetekbe)
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • reszelt citromhéj
  • fahéj



Elkészítés:

  • 3 deciliter tejben csomómentesre elkeverünk 3 evőkanál eritritet, és a pudingport.
  • Puding állagúnál picit sűrűbbre főzzük. Ez a töltelékünk, amit most hűlni hagyunk.
  • A mákot, a zabkorpát és zabpehelylisztet a szódabikarbónával összeforgatjuk.
  • A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
  • A tojásokat (egyben) a cukorral habosra keverjük gépi habverőven, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a maradék 2 deciliter mandulatejet.
  • A reszelt citromhéjat és fahéjat is hozzákeverjük, majd a teljes folyadékot a száraz hozzávalókhozadjuk.
  • Homogén állagúra keverjük a masszát.
  • A muffinformát kibéleljük muffinpapírral, és nagyjából félig töltjük azokat a süteménymasszával. Ezek tetejére 1-1 kiskanállal teszünk a pudinból.
  • 20 perc alatt készre sütjük.

Egészségesen is finomat!